Als je zò met je hond praat, luistert hij wel naar je

 

Mijn Takkie is een echte teckel die het soms verdomt om te luisteren. Maar als ik dít doe, trek ik wel zijn aandacht…

 

 

 

Toen ik vanmorgen mijn Takkie op het veldje in de buurt zette liep er een oudere heer met een hondje voorbij. Deze meneer en ik maken altijd een praatje over het weer en dan valt mij op dat hij zo’n heerlijk lage stem heeft. We wensten elkaar een fijne dag en liepen door, maar toen hoorde ik hem opeens met een hoog stemmetje tegen zijn viervoeter zeggen: ‘Ga je nou wel een poepie doen?’ Zo’n irritant toontje waarmee je ook tegen je peuter zegt dat ie een plasje ín het potje moet doen en niet ernaast.

 

Ik moest er zo om lachen toen ik die grote man met dat gekke stemmetje tegen zijn hondje hoorde praten, maar ik realiseerde me meteen dat ik ook op die idiote manier met mijn Takkie communiceer. Want als ik heel boos naar hem brom of ie misschien wil stoppen met blaffen naar de kat van de buren, dan zet hij er qua volume nog even een tandje bij. Maar als ik het hem zachtjes en kirrend vraag dan heb ik meteen zijn aandacht.

 

En dat is echt niet toevallig, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van York
Toen de wetenschappers op dat rare hoge toontje met de honden spraken ontdekten ze dat honden veel beter naar de instructies van hun baasjes luisteren, ook als die honden geen puppy’s meer zijn. Volgens hoofdonderzoeker Katie Slocombe blijkt ‘dat het toepassen van een babystem een positieve invloed heeft op de communicatie tussen volwassenen en kinderen. Dit wordt ook wel ‘babygerichte spraak’ genoemd en hier is een speciaal gedeelte van het spraakcentrum in het brein actief. Deze babygerichte spraak lijkt enorm op de ‘hondgerichte spraak’ die we nu hebben onderzocht.’ Met andere woorden: volwassen honden reageren meteen als je met een hoge stem woorden zegt die een hond herkent, zoals ‘zit’, ‘blijf’, ‘naar je plaats’ of ‘ga je mee?’

 

Geneer je dus vooral niet als je met je eigenwijze grote herder praat alsof je een klein kleutertje voor je hebt, dan luistert ie dus wel. Want als het bij een teckel lukt, dan lukt het bij iedere hond. Wedden?

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit