Als je vriendin verdriet heeft

 

Je vriendin ligt aan flarden. Bijvoorbeeld als ze bijna is uitgerekend, en haar partner besluit om het met een ander aan te leggen.

 

 

 

 

Of ze heeft een slechte uitslag bij haar uitstrijkje. Of die manager heeft haar tot overspannenheid gedreven. Ze is een schim van die slingers ophangende bruisbal die jij zo in je hart hebt gesloten en je wil helpen, maar hoe. Het probleem kun je niet oplossen, het verdriet wegnemen, dat moet ze ook zelf doen, maar wat dan wel. De zin ‘zeg het me als ik iets kan doen’ voelt zo leeg.

 

 

Ik zit zelf ook niet in de lichtste periode van mijn leven en zie de dierbaren om me heen ook een beetje worstelen. Ze zouden me zo graag helpen, maar hoe. Nu heb ik een tip. Bedenk drie dingen die je zou kunnen doen voor degene in trouble, hoe klein ook. Je schrijft het op een kaart en maakt er een tegoedbon van, zodat de ander die makkelijk bij je kan inleveren. Want soms kunnen heel kleine dingen je toch enorm helpen. Zo heeft lieve Lianne van onze televisietak laatst allemaal papieren geprint en gescand en pakketjes voor me aangetekend verstuurd. Had ik dat zelf kunnen doen? Heus wel. Had ik er nu de tijd en de rust voor? Nee. Dus ik was zielsgelukkig. Misschien kun je aanbieden de hond uit te laten, haar kinderen een weekend bij jou te laten logeren, een fles geweldige gazpacho te maken, twee wassen te strijken, de tuin te snoeien. Allemaal dingen die de ander nooit aan zou durven vragen maar die haar dag zomaar wat lichter kunnen kleuren.

 

 

Of doe zoals onze vriend M, die laatst in de piesende regen aanbelde. Nee, hij wilde niet binnenkomen. Gewoon even weten hoe het was, een zoen op mijn wang en weer doorgaan. Gewoon goud.

 

 

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach