ALS JE SAPIO­SEKSUEEL BENT EN NOG 9 opmerk­elijke voor­keuren

 

Na al die bananenbroden bakken, tuinieren en online shoppen ben ik maar aan het lezen geslagen. Je moet wát in quarantaine, toch?

 

Ik spit braaf het internet door.

 

Maar nu stuitte ik op iets interessants: iets waar ik als psycholoog nog nooit van heb gehoord. Namelijk dat mensen sapioseksueel kunnen zijn. Het klinkt wat sappig, is het eigenlijk niet eens: het betekent namelijk dat je valt op mensen die heel intelligent zijn. Enthousiast worden van een slimmerik, dus. Er bestaat zelfs een speciale datingapp voor: Sapio. Daarin vind je dus voornamelijk bloedslimme mensen. Je bent sapioseksueel als je echt heel graag iemand hebt die intelligente gesprekken kan voeren, die weet wat er speelt in de wereld en naar wie je eventueel zelfs opkijkt, omdat deze liefde zes masterdiploma’s in de la heeft liggen, bijvoorbeeld. Sapio’s (zo worden ze genoemd, ja) vallen op een fikse discussie, boeiende smalltalk of een vrij ingewikkelde grap. Ze malen niet om wat voor schoenen de date aanheeft of hoe het haar zit (na 61 weken zonder kapper, zelfs dat niet). Beetje à la de Big Bang Theory, zeg maar. Het gaat nog niet eens om iemands ware IQ, maar juist om hoe complex diegene denkt over de wereld en hoe interessant diegene daarover kan ouwehoeren.

 

Nieuwsgierig als ik ben besloot ik eens nog meer sappige vormen van seksuele aantrekkingskracht op te zoeken. Waar vallen sommigen onder ons nou écht op? In de psychologie wordt dit een ‘paraphilias’ genoemd: seksuele voorkeuren voor opvallende eigenschappen, dingen of momenten.

 

Hier heb je 9 grappige interesses:

 

1. Autagonistophilia: je voelt je sexy als je voor de camera staat of als je partner voor de lens schittert
2. Capnolagnia: het is heel hot als je partner een sigaret rookt
3. Dacryphilia: je vindt het aantrekkelijk als de ander (vaak) huilt
4. Formicophilia: het is charmant als er insecten over jou of je partner kruipen
5. Lactophilia: je partner is dol op jouw borstvoeding
6. Maschalagnia: van oksels van anderen krijg je het warm
7. Metrophilia: je wordt opgewonden van een gedicht
8. Nasophilia: je ziet een neus als een lustobject
9. Stigmatophilia: als je partner tattoos of een piercing heeft ben jij gelukkig

 

Ach, iedereen zijn of haar ding, toch? Maar mocht je nog op zoek zijn, voer dan vooral nu digitaal interessante gesprekken over het heelal, de kip en het ei en of je brein bepaalt wie je werkelijk bent of niet. Je weet maar nooit of je er iemand mee aan de haak slaat. En anders kun je altijd nog een gedicht gaan schrijven.

 

Door: Tessa Heinhuis