Als de liefde op is

 

Een op de drie huwelijken eindigt in een scheiding. Vaak omdat geliefden elkaar kwijtraken in de hectiek van een jong gezin of juist als de kinderen zijn uitgevlogen.

 

Want dan maken stellen vaak de balans op om te zien wat er nog over is van een relatie, na de tropenjaren van het opvoeden van de kinderen en carrières die gemaakt of gebroken zijn, en of je elkaar nog wat anders te vertellen hebt dan wie er naar voetbal moet rijden of de zoveelste studiedag voor zijn of haar rekening neemt.

 

Maar de afgelopen jaren is er nog een andere categorie die steeds vaker uit elkaar gaat: de echtparen die er minstens 35 jaar huwelijk op hebben zitten. Met volwassen kinderen en vaak ook al een hele rits kleinkinderen. Het aantal vijftigplussers dat een echtscheiding aanvraagt is sinds de eeuwwisseling verdubbeld. Jaarlijks trekken bijna 20 duizend mensen de stekker uit hun lange huwelijk.

 

Zoals Marga en Mat en Gerda en Bennie. Twee echtparen die in de documentaire Tot de dood ons scheidt worden gevolgd door regisseur Niels van Koevorden. Gebiologeerd zat ik te kijken naar deze stellen op leeftijd die na jaren lief en leed te hebben gedeeld toch nog uit elkaar gaan.

 

Marga blijft gebroken achter omdat Mat na meer dan veertig jaar huwelijk uit de kast kwam en zijn leven liever met een man wil delen. Gerda voelde zich zo alleen in haar huwelijk met Bennie, dat ze haar leven dan ook maar liever helemaal in haar eentje wil leiden. Ik zat gebiologeerd te kijken naar de gesprekken die beide stellen bij de mediator voeren om de scheiding te regelen.

 

Deze koppels die zo met elkaar verbonden zijn vertellen over de reden waarom ze apart verdergaan. De een omdat ze het zo graag wil, de ander omdat hij niet anders kan. Ik vond het verdriet van de verlaten man en vrouw hartverscheurend om te zien. Ze hadden het toch goed samen met een fijn huis en de kinderen? Maar blijkbaar zagen hun geliefden dat toch anders en hebben zij voor zichzelf nog een leven voor zich waar geen plaats is voor de toekomstige ex wiens leven volledig op zijn kop wordt gezet.

 

Maar als de liefde op is en je hebt nog een aantal mooie jaren voor je, wat doe je dan? Het lijkt mij een onmogelijke beslissing om te nemen. Ik vond het daarom heel bijzonder dat deze twee stellen de camera zo dichtbij durfden te laten komen.

 

Tot de dood ons scheidt kun je hier terugkijken

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit