Wie is Alexandria Ocasio-Cortez?

 

 

Representative Ted Yoho noemde Ocasio-Cortez walgelijk, gek en niet goed bij haar hoofd. En dat allemaal op de trappen van The Capitol, waarop zij hem van repliek diende en vertelde dat hij onbeschoft was en verder ging tot de orde van haar dag. 

 

 

 

Maar niet veel later betitelde hij haar ten overstaan van de pers als een (ik quote) fucking bitch. Ook hier ging ze niet op in, tot Yoho een poging deed zijn straatje schoon te vegen en zich verschool achter het feit dat hij een vrouw en twee dochters heeft (?).

 

Ocasio-Cortez reageerde in een ijzersterke speech die viral ging.  Het feit dat Yoho echtgenoot en vader is mag geen excuus zijn. De uitspraken van het congreslid deden haar eerst niet veel, omdat het niet nieuw is voor een vrouw in New York om dit te horen en dat is precies het probleem. Een dochter hebben is geen excuus, een dochter hebben betekent niet dat dit geaccepteerd mag worden, een dochter hebben betekent niet dat je ‘decent’ bent. Ocasio-Cortez reageerde in een ‘point of personal privilege’ juist vanwege de zogenaamde excuses die Yoho maakte. Tot slot bedankt ze hem, omdat hij heeft laten zien dat je een machtige man kunt zijn én vrouwen kunt lastigvallen.

 

Wat weten we over deze indrukwekkende vrouw uit New York?
1. Alexandria Ocasia-Cortez (31) was in 2019 bij haar aantreden het jongste congreslid ooit van Amerika. De afkorting die voor haar gebruikt wordt is AOC.

 

2. Ze groeide op in de Bronx in New York en werkte vroeger bij een kinderboekenuitgever om te zorgen dat deze wijk positiever weergegeven zou worden. Nadat ze verhuisde naar Yorktown zag ze steeds duidelijker de verschillen in kansen op basis van postcode, en dit was het fundament voor haar politieke carrière.

 

3. In haar tweede week bij het congres werd Ocasio-Cortez vriendelijk gevraagd om alleen nog kritiek te leveren op Republikeinen, zo was ze betrokken bij een protest tegen een maatregel van Nancy Pelosi.

 

4. Trump zei ooit in een tweet over AOC dat ze terug naar haar ‘eigen’ land moest om haar totaal verwoeste land op te bouwen, in plaats van geweldige Amerikanen vertellen hoe ze hun land moeten regeren. Deze tweets van de president werden officieel aangemerkt als racistisch. Wat zij zegt over Trump? “Ik denk niet dat hij weet om te gaan met een jonge vrouw uit de Bronx.” Hear hear.

 

5. In de ruimte zweeft een planetoïde met de naam 23238 Ocasio-Cortez, die door het Massachusetts Institute of Technology naar haar vernoemd is omdat ze tweede werd bij een wetenschapswedstrijd. Tweede, ja. Is wat mij betreft al geniaal.

 

6. Het schijnt dat Alexandria Ocasio-Cortez wáánzinnig goed kan dansen. Al sloeg ze de uitnodiging om haar moves te laten zien in een TikTok-video toch maar af.

 

7. AOC heeft een gigantisch bereik op social media, zo heeft ze op Instagram alleen al 5,5 miljoen volgers. Waar je niet alleen haar werk als congreslid op vindt, maar ook haar allerliefste bulldog ever genaamd Deco. De naam komt van art deco, de ontwerpstijl die Alexandria én haar vriend Riley Roberts het mooist vinden.

 

8. Ocasio-Cortez werkte in 2018 in een cocktailbar in Manhattan. Ze is heel open over de ongelijkheid in inkomsten. Zo laat ze weten dat ze zich geen appartement in Washington kan veroorloven, tot ze haar eerste salaris als congreslid gestort krijgt.

 

Neem ook nog even de tijd om haar speech op YouTube terug te kijken. You rock, Alexandria. AOC for president, als je mijn bescheiden mening vraagt.

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans