Alles wat je moet weten over het vaccin van Pfizer

 

Ik kan me voorstellen dat je het in alle Trump/Biden-gekte wellicht even hebt gemist, maar we hebben het hier wel over een doorbraak. 

 

 

Ja: er is na maandenlang bloed, zweet en tranen een vaccin voor het coronavirus gevonden. Althans, zo beweert het Amerikaanse concern Pfizer. Maar, wat betekent dat eigenlijk voor ons?

 

Wat is er precies gepresenteerd?
Het vaccin is er al een tijdje, maar het duurt altijd even om te testen. Sinds juli is het vaccin van Pfizer (een gigantisch farmaceutisch bedrijf in de VS) en BioNTech (een kleiner bedrijf in Duitsland) op ruim 43.000 mensen getest. Wat blijkt nu voorzichtig? De proefpersonen die het vaccin kregen, liepen veel minder vaak het coronavirus op. Hiermee concluderen onderzoekers voorzichtig dat het vaccin wat zij hebben getest voor 90 procent effectief is. 
 

Wat is dit voor vaccin?
Het gaat hier om een mRNa-vaccin, waarbij op basis van genen van het Covid-19-virus een stukje genetisch materiaal ontwikkeld wordt en ingespoten. Lang verhaal kort: je krijgt zogezegd een code van een eiwit ingespoten dat onderdeel is van het coronavirus, wat er juist voor zorgt dat je lichaam dit eiwit gaat aanmaken. Vervolgens veroorzaakt dit een afweerreactie van het immuunsysteem, wat weer bescherming biedt tegen het virus. Een koekje van eigen deeg to beat the system.

 

Wat zegt de experts?
Meerdere wetenschappers zijn positief over de uitkomst van deze resultaten. Een effectiviteitscijfer van 90 procent is immers hoog. Maar er wordt wel voorzichtig gefluisterd dat we niet weten in hoeverre het vaccin op langere termijn werkzaam is. Dat is aan de hand van deze resultaten nog niet zichtbaar en zolang die niet zichtbaar zijn, houden wetenschappers een slag om de arm. Sommigen verwachten dat de hoge effectiviteit van ruim 90 procent niet standhoudt en nog wel iets gaat dalen.

 

En nu?
In de Verenigde Staten komt het vaccin mogelijk nog deze maand op de markt, in Europa moeten we er nog iets langer op wachten. Het vaccin moet eerst nog gekeurd worden in Amsterdam door het Europees Geneesmiddelen Agentschap en dat kost tijd. Op z’n vroegst wordt eind december genoemd.

 

Betekent dat dan dat we allemaal het vaccin krijgen?
Nee, zo makkelijk gaat het niet. Nederland krijgt, áls het vaccin er is, een niet al te grote eerste lading. Het zou betekenen dat er vanaf december of januari elke maand honderdduizenden Nederlanders gevaccineerd kunnen worden. De overheid komt uiteindelijk met een advies wie het vaccin het meest zou kunnen gebruiken om ‘maximale gezondheidswinst’ te kunnen halen.

 

Door: Redactie Amayzine.com