Mijn allerlekkerste crostini…

 

Natuurlijk wilde ik thuis meteen ook Italiaans koken, dus vanaf vakantie één dat ik in Italië kwam, gingen er kookboeken mee naar huis. Er is een serie ringbandboekjes die ik zelfs compleet verzameld heb. Lang, lang geleden. Toen ik nog niet helemaal precies wist wat echt traditioneel Italiaans was. Ik heb zo trouwens wel lekker veel Italiaans geleerd, want in het begin moest ik eerst met het woordenboek naast m’n kookboeken gaan zitten.

 

Uit het boekje ‘Antipasti’ van Lorenza Stucchi komen mijn succes-crostini uit ‘het begin’ van m’n Italiaanse kook-‘carrière’. Nog steeds ben ik er gek op, want ze zijn met spinazie. Als ik een kist met van die groene blaadjes zie staan bij de groenteboer word ik al vrolijk, dus wat mij betreft mag bijna alles met spinazie. En als ik niet wist dat het zo lekker was, zou ik het nu nooit meer maken. Gelukkig heb ik het ooit geprobeerd. En daarna nog heel vaak gemaakt. In heel Italië zoiets als dit nog nooit tegengekomen.

 

Dit heb je ervoor nodig:

  • 8 sneetjes casinobrood
  • 1 pond spinazie
  • 1 el boter
  • 1 ei
  • 100 g gemalen Parmezaanse kaas
  • zout en peper

En een lekker glas witte wijn voor erbij

 

Zo maak je ze:

De spinazie wassen en met aanhangend water en een beetje zout laten garen met de deksel op de pan. Daarna uit laten lekken en klein snijden.

 

Vervolgens de spinazie met de helft van de boter en de kaas in een pannetje met dikke bodem al roerend verwarmen en mengen tot het vocht van de spinazie bijna is verdampt. Moet niet helemaal droog worden. Daarna dit mengsel af laten koelen.

 

Tot zover kun je het van tevoren maken.

 

Nu de oven voorverwarmen op 200 graden.

 

Dan snijd je de korstjes van de boterhammen. Toast ze even in de broodrooster. Volgens de Italiaanse beschrijving moet je ze besmeren met boter en in de oven laten toasten. Heb ik nooit de tijd voor genomen. Vast veel beter. Maar ja, je moet keuzes maken in het leven hè?

 

De toastjes schuin doorsnijden, tot driehoekjes en een lekkere dikke schep spinazie erop. Dan zet je ze nog even 5 minuten in de oven. Goed opletten, ze moeten niet bruin worden, alleen maar even lekker warm.

 

Buon appetito!