Allemaal aan de mezze

 

Als je Janny blij wilt maken, zet je haar aan een lange tafel met een heleboel mensen. En mezze. Razend enthousiast is ze dan ook over het nèt verschenen kookboek ‘Souq’: ze hoopt dat we ons er allemaal door zullen laten verleiden.

 

 

 

Wedden dat je in no time om bent?

Het moet meer dan twintig jaar geleden zijn dat ik voor het eerst echt kennismaakte met het fenomeen mezze, mazza of meze. In Griekenland: in een grote woonkeuken met een brandende open haard met meer dan twintig man rond een lange eettafel die boordevol warme en koude heerlijkheden stond. Mezethes (het meervoud van meze of mezze) werd me uitgelegd. Ongedwongen, urenlang tafelen met koude en warme gerechtjes, noten, brood, olijven en olie op tafel. Zonder probleem van stoel en gesprekspartner wisselen en intussen proeven, knabbelen, genieten en het leven samen vieren.

 

 

Niets moest, alles kon. Zelden had ik meegemaakt dat de stemming er zo snel inzat tussen mensen die elkaar nog maar net ontmoet hadden. Onafhankelijk van leeftijd of land van herkomst. Eten zoals het hoort; eten dat verbindt. Dat is wat een mezzetafel met mensen doet.

Het is trouwens een misverstand dat mezze voorgerechten zouden zijn; de Noord-Afrikaanse en Arabische variant op antipasti of tapas. Daar doe je de gerechten echt mee tekort.

Nadia Zerouali en Merijn Tol, die al meerdere boeken over de Arabische keuken hebben geschreven en pas de prachtige tv-serie ‘Op zoek naar de granaatappel’ maakten, hebben afgelopen week hun nieuwe boek ‘Souq’ gelanceerd met als ondertitel ‘een tafel vol mezze’. Het zal je niet verbazen dat ik er razend enthousiast over ben en ik niet alleen hoor, want nog voor het boek in Nederland uit was zijn de rechten al verkocht aan Engeland en Duitsland. En daar kan ik echt om juichen, want geen boek maakt zo duidelijk kenbaar waar het bij eten om draait: genieten aan lange tafels. En ja, natuurlijk mag die tafel ook rond of vierkant zijn. Ik bedoel er alleen mee dat er zoveel mogelijk mensen kunnen aanschuiven. Dat iedereen kiest wat hij of zij lekker vindt, zonder (voor)oordelen.
Want geloof me ook met de Paasdagen is een tafel vol mezze een goede keuze hoor, want wat te denken van kwarteitjes met dukkah, zelfgemaakte labne, moutabal met granaatappelpitjes,  hummus met roergebakken lamsgehakt en pijnboompitten, olijven , plat brood met olijfolie, zelfgemaakte crackers van semolina,  amandelen, gefrituurde eitjes en gefrituurde visjes, moutabal, wortelhummus, rode bietensalade, wortel, oh, en mijn favorieten feta in bladerdeeg en rode linzen kibbeh, En als zoet nestjes van katafideeg met pistaches en siroop, avocadokokos-dadelshake en olijfolie-sinaasappelcake…

 

Uhh? Sla ik door?

Koop het boek ‘Souq’, laat je verleiden en ga het zelf uitproberen. Wedden dat je in no time ook ‘om’ bent en aan de mezze gaat? Nodig vrienden, familie en buren uit en geniet!

 


Souq, tafels vol mezze’ – Nadia Zerouali en Merijn Tol – Uitgeverij Fontaine – €29,95
Overigens bestaat er ook een productlijn met dezelfde naam Souq (By Vanilla Venture) van beide dames waarin je speciale specerijenmengsels, granaatappelmelasse, arganolie etc kunt vinden.

 

 

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van Heel Holland Bakt en presentatrice van Landinwaarts, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Dat doet ze elke zondag bij ons. Janny schreef verschillende kookboeken. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters.