Afgezegd? Heerlijk!

 

Het allerfijnste van de sneeuwdagen vond ik dat iedereen afspraken ging annuleren. 

 

 

“Sorry, we komen niet.” “Het spijt me erg, maar ik durf de weg niet op.” “Ik moet helaas onze afspraak cancellen, kan het volgende week?”

 

En ik, ik knik verheugd en ik begrijp alles en ik vind het helemaal geen probleem, natuurlijk kan het volgende week. En als je volgende week weer wilt afzeggen, vind ik het ook prima. Want ik geniet eigenlijk alleen maar van afzeggingen.

 

Geloof me, ik houd van mijn vrienden en van mijn cliënten, heel veel zelfs. Als ze eenmaal binnen zijn, ben ik er helemaal voor hen en geniet ik van het samenzijn en het contact. Maar als ze afzeggen, geniet ik van de leegte.

 

Tijd cadeau! Gratis een extra uur of een paar uur of een hele avond, tijd die bezet was en die ineens vrij komt. Tijd voor mezelf. Een ieniemini-vakantietje, zo voelt het. Want er moet ineens niets en er mag dus alles.

 

Zelfs als iemand op het allerlaatste moment afzegt, ben ik niet boos of geïrriteerd. Hoi, hoi, lekker vrij, denk ik dan. Om een ander werkje te doen. Of zelfs eventjes te lummelen. 

 

Als ik voor een huisdeur sta voor een interview of zo en ik heb aangebeld en het duurt een tijdje voor er wordt opengedaan, flitst door me heen: misschien zijn ze het vergeten, oh wat zou dat prettig zijn. Ik ben zelfs weleens weggegaan omdat de persoon in kwestie mijn zachte belletje niet had gehoord en ik ten onrechte dacht dat er niemand thuis was. (Dat was wel gênant.)

 

Zelf vind ik het overigens lastig om een afspraak af te zeggen, omdat ik nou eenmaal een plichtsgetrouw type ben, een ik-moet-ik-moet-ik-moet-figuur. Maar als ik me stevig inprent dat die andere mensen het misschien ook wel eens lekker vinden als er iets niet doorgaat, net als ik, gaat het gemakkelijker.

 

Ben ik een uitzondering? Of herkent iemand dit?

 

 

Lisette Thooft noemt zichzelf ‘lijf- en schrijfcoach’. Ze schrijft al jaren voor vrouwenbladen en spirituele tijdschriften en is auteur van 17 boeken over persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast is ze singer-songwriter, in opleiding tot rebalancer, moeder en grootmoeder.
www.lisettethooft.nl

witte-balk-met-bol-lisette