Adje’s olijfolie-ijs

 

Een goddelijke combinatie, romig vanilleijs met een vleug olijfolie, en op je bordje maak je het af met wat zeezout en een laatste sprenkel olie. Mmmmm zo lekker.

 

Ik ben een bevoorrecht mens, ik heb namelijk een grote olijfboomgaard met tweehonderd bomen. Ieder jaar plukken we de olijven en na het plukken brengen we de olijven naar de molen waar ze worden geperst. Eerst worden de steeltjes en bladeren verwijderd en daarna worden de olijven gewassen, vermalen en geperst. Na het persen loopt de prachtige geelgroene olie in mijn container. Ongeveer negentig liter extra vierge heerlijke olijfolie met een boterige, appelige smaak, die een lekkere pittige peperige ondertoon heeft. Ik ben wat dat betreft gezegend, want de olijfolie vloeit uitbundig in mijn keuken. Terwijl jullie deze delicate olie meestal alleen gebruiken om een salade of een soepje een extra vleug Italie te geven, of om je stukje brood in te dopen om te genieten van de heerlijke smaken van een goede olie, gebruik ik hem ook om in te bakken enzovoort. Ik gebruik zomaar een litertje of vijftien per jaar. Zo kwam ik laatst op het idee om wat te experimenteren met de olie en maakte ik olijfolie-ijs. Het is een goddelijke combinatie, romig vanilleijs met een vleug olijfolie, en op je bordje maak je het af met wat zeezout en een laatste sprenkel olie. Mmmmm zo lekker.

 

 

Dit heb je nodig

  • 8 dl room
  • 7 eierdooiers
  • 200 gram suiker
  • 1 vanillestokje
  • halve dl goede olijfolie
  • zeezout
  • aardbeien
  • hazelnoten.

 

Zo maak je het

Zet de room samen met het in de lengte doormidden gesneden vanillestokje op een laag vuur en laat dit zo’n 10 minuten trekken. Haal het vanillestokje uit de room, schraap de vanille eruit en doe dit weer terug in de room. Roer de suiker door de eierdooiers en voeg hierbij wat warme room. Let op: je moet goed roeren anders klonteren de eierdooiers. Giet het mengsel nu langzaam bij de room, ook weer goed roeren. Zet het vuur niet te hoog en blijf goed roeren, op het moment dat je een baantje kan trekken haal je de pan van het vuur en zet je hem in koud water zodat de room af kan koelen. Hierna draai je er ijs van in de ijsmachine. Heb je die niet dan schenk je de room in een container. Zet die in de vriezer en schep om het uur een keer goed om totdat het ijs is.

Schep een mooi bolletje of canelle op een bordje, sprenkel hier wat fleur de sel en nog wat olijfolie over en maak af met wat aardbeien en wat fijngehakte hazelnoten. Mmm… echt superlekker.

 

Door: Adje Middelbeek

Adje Middelbeek woont en werkt in Umbrië (Italië). Vanuit haar supergezellige B&B c.q. vakantiehuis Podere del Buongustaio organiseert ze de mooiste culi-reizen.

Afbeelding van Adje Middelbeek