Zou je met rode lingerie het geluk kunnen afdwingen?

Adje krijgt gasten op oudejaarsavond en informeert bij de moeder van haar aannemer, Giuseppina, wat de Italiaanse tradities zijn.

 

 

Hier in Umbrië wordt Oud en Nieuw, of zoals de Italianen het noemen Capodanno, veel buitenshuis gevierd. Je huurt met je familie of vriendengroep een huis of groot appartement op La Campagna en viert hier dan met zijn allen oudejaarsavond. Eind november 2014 kreeg ik een email van Alessia Formica met de vraag of mijn appartement nog vrij was met Oud en Nieuw. Oeps, dacht ik, wat moet ik hier nu weer mee aan? Italianen zijn namelijk erg kouwelijk en ik heb zoals u weet een huis op het platteland, dat toch moeilijker is om warm te stoken. Verder heb ik geen centrale verwarming zoals in Nederland op gas, maar is de mijne aangesloten op een camino, ofwel een grote open haard. En daar kan ik het huis best warm mee stoken, maar hij gaat ’s nachts wel uit, met als gevolg dat het best wel fris kan zijn als je wakker wordt. Ik schrijf Alessia een email terug waarin ik haar dit haarfijn uitleg.

 

Ze mailt me terug: ‘Geen enkel probleem, maar kunnen we dan ook eten bij je op oudejaarsavond ? Met daarbij bijna in vette letters geschreven: ‘We zijn hele grote eters en we willen een traditioneel oudjaarsavonddiner’. Oeps, denk ik voor de tweede keer. Koken voor Italianen is ook al niet de makkelijkste klus, maar wel een uitdaging natuurlijk en laat ik daar nu net wel van houden. Dus de dames boeken voor oudejaarsavond en ik maak een afspraak met Giuseppina, de moeder van mijn aannemer Fabrizio Tortolini om van haar te horen wat er zoal op tafel moet komen.

 

Giuseppina zou Giuseppina niet zijn als ze mij niet eerst de pikante details van zo’n diner toevertrouwt. Een van de gebruiken is namelijk om rode lingerie te dragen tijdens het diner. Ik vraag haar natuurlijk waarom. Ze kijkt me vrolijk aan en zegt: ‘Dat dwingt geluk af, Adje’. Natuurlijk vraag ik haar meteen of er nog meer bijzondere gebruiken zijn tijdens het diner. Ja hoor, nog drie, die alle drie heel belangrijk zijn en die je beslist niet mag vergeten: als dessert worden er onder meer strufoli gegeten, dit zijn kleine gefrituurde deegballetjes die worden overgoten met honing, dit als symbool voor financiële rijkdom. Om twaalf uur wordt er getoast met spumante en daar moet je druiven bij eten voor een vruchtbaar jaar. En dan als het vuurwerk is afgestoken en je echt helemaal vol zit, moet er ook nog een bordje met lenticchie ofwel linzen worden gegeten. En vergeet dit nu niet, want dat staat weer voor ‘un grande sacco di soldi’, dus nog meer financiële welvaart. Ik heb me aan al deze gebruiken gehouden tijdens het diner voor Alessia en haar vriendinnen, maar ik heb het er zelfs na de spumante niet op gewaagd om het ook aan de andere dames te vragen!

 

Ik wens jullie allemaal een Felice Anno Nuovo en ti auguro: 12 mesi di felicità, 52 fine settimana di serenità, 365 giorni d’amore, 8760 ore di fortuna, 525.600 minuti di successo e 31.536.000 secondi di amicizia.

 

Adje Middelbeek woont en werkt in Umbrië (Italië). Vanuit haar supergezellige B&B c.q. vakantiehuis Podere del Buongustaio organiseert ze de mooiste culi-reizen.