Sterk spul

 

Nu er kersen in overvloed zijn: Adje geeft vanuit Umbrië een toprecept voor kersenlikeur.

 

Het is zondagochtend vroeg en het belooft een lekkere dag te worden.

Ik zit heerlijk op mijn patio met mijn laptop, een cappuccino en een hoofd vol ideeën voor nieuwe stukjes voor Franska. Laat ik maar beginnen jullie te vertellen over kersen, of de ‘ciliege’ – wat je uitspreekt als tsjiliedje, en waar ik al honderd keer over gestruikeld ben. Maar als kersen een van je lievelingsvruchten zijn, en ze hier deze zomer echt met trossen aan de bomen hangen, moet je door blijven oefenen en heb ik de uitspraak nu in ieder geval onder de knie.

 

Gisterochtend ging ik al vroeg naar de markt in Tavernelle. Met de teckels in de auto. Die vinden het altijd heerlijk om mee naar de markt te gaan, ze zijn dan verzekerd van aandacht en een compliment of tien, en daar houden ze wel van. Ik besluit om over de berg bij Greppolichieto te gaan omdat het een prachtige tocht is met heel mooie vergezichten. Maar wel een tocht door niemandsland en over een strada bianca en die is niet geasfalteerd. Met mijn Landrover is dat goed te doen en ik weet halverwege een boom met wilde kersen te staan. Op de heenweg kan ik even gaan kijken of ze rijp zijn en op de terugweg kan ik ze dan plukken. En ja hoor, de boom hangt tjokvol en op de terugweg pluk ik zeker een kilo of twee.

 

Als ik thuiskom, hangt er een plastic tasje aan de deur. En wat een verrassing: er zitten kersen in, vast van de buurvrouw. Ik bel haar even en vraag of zij de tsjiliedje aan de deur heeft gehangen (toch handig als je het goed kunt uitspreken). Eliza antwoordt: ‘Ja, die heb je van mij, Adriana, het is ruim drie kilo.’ Ik vertel haar dat ik ook net wilde kersen heb geplukt, en ze vraagt: ‘Wat ga je ervan maken?’ Ik denk even na. ‘Jam’, zeg ik. ‘En ja, wat nog meer? Want alleen jam, is zo saai. Oh, ik heb nog een idee, ik ga een gedeelte op alcohol zetten en dan de rest op rum.’ Eliza lacht en zegt: ‘Jij ook altijd met je toverdrankjes, je lijkt wel een heks Adriana, je bent altijd wat aan het brouwen.’
Nu moet ik weer lachen. Ze heeft gelijk want zelfs mijn kleinkinderen noemen mij een heks, dus dan is dat zo.

Ik beloof Eliza dat we samen gaan proeven van de nieuwe drankjes, en dat vindt ze een goed idee.

 

Dit heb je nodig

  • 1 dl water
  • 50 g suiker
  • 1 kilo ontpitte kersen
  • 8 kruidnagels
  • 1 kaneelstokje
  • 3 sinaasappelschijven
  • 1 fles bruine rum

 

Zo maak je het

Kook het water met de suiker zodat deze in het water oplost. Doe hierna alle ingrediënten in een grote weckfles. Laat ongeveer een maand rijpen. Zeef de likeur en doe hem in schone uitgekookte flessen. Hierna laat je hem nog een maand op smaak komen. Voorproeven is toegestaan.

 

Salute!

 

 

Adje Middelbeek woont en werkt in Umbrië (Italië). Vanuit haar supergezellige B&B c.q. vakantiehuis Podere del Buongustaio organiseert ze de mooiste culi-reizen.

Beeld: Gluten Free al Chemist