9 februari is sneller dan je denkt

 

 

Nog 26 dagen en 13 uur en dan is het 9 februari. Geen idee of je dan weer een rondje door een Hema mag doen of dat ik verf kan laten mengen bij een bouwmarkt, maar het is dat magische stipje aan de horizon waar iedereen het altijd zo druk over heeft.

 

 

Hoe voorkom je dat je al fastfoodetend in joggingbroek de dagen aftelt? Nou, zo.

 

1. Skip het nieuws
Verwijder die NOS-app maar gewoon. Zeg ik dit echt? Ja, ik zeg dit echt. Hoe meer ellende in de wereld je opzuigt, hoe langer die lockdown duurt. Hetzelfde geldt trouwens voor social media: het is best lekker om een dag zonder absurde theorieën van zelfbenoemde experts of vragenstellers door te brengen. Unpluggen is gezond, zeggen ook psychologen.

 

2. Ga mediteren
Zelfs de meest nuchtere mensen doen het tegenwoordig. Meditatie maakt het makkelijker om met moeilijke situaties, zoals deze lockdown, om te gaan. Een korte ademhalingsoefening in de ochtend is al genoeg om ons systeem tot rust te brengen.

 

3. Dance, dance, dance
Ongewassen gaan zitten simmen in je joggingbroek maakt weinig lekkers los. Terwijl je stukken vrolijker bent als je elke dag vijf minuten danst op je favoriete (al dan niet extreem foute) nummer. Ik slinger mijn Foute Friday-playlist straks even aan. De Mamma Mia-work-out van Emily Thorne op YouTube schijnt ook een garantie voor een glimlach te zijn.

 

4. Doe aan wandeldates
Klein scheutje glühwein in een thermosfles, dikke slaapzakjas aan en gaan. Je kunt een stadswandeling maken, maar zelf ga ik liever het strand op of het bos in. Ik kijk altijd even op Backtonaturehikes.nl voor mooie routes. Plan elke week op een vrije dag een nieuwe route en wandel dan een kilometer langer. Je zit zo op de 10+ kilometer.

 

5. Plan je pauzes
Dit is een must als je een beetje behoorlijk je werkdag door wilt komen. Ik verval snel in aan één stuk door werken, terwijl ik veel productiever ben als ik tussendoor wandel of ever lekker lunch. Ik begin mijn dag daarom met een uur-tot-uur-planning. Van het wandelen met de hond tot het klaarmaken van mijn roerbaksel en het beantwoorden van mijn mail: alles schrijf ik op. Met begintijd en eindtijd. Dit zorgt voor ritme en ik verval niet in eindeloos achter mijn laptop blijven zitten.

 

6. Luisteren naar je lichaam
Bijna alle psychologen zijn het hierover eens: probeer op te merken hoe je lijf voelt. Heb je zin in bellen met een vriendin? Doe dat. Behoefte aan vroeg naar bed gaan? Luister. Wil je juist een dag doorbrengen met Netflix en een bak popcorn? Neem daar de tijd voor. Het is belangrijk om in deze gekke tijd te luisteren naar wat je zelf nodig hebt.

 

7. Wissel een week van huis
Dit is voor alle thuiswerkers onder ons: plan op de helft van deze 26 dagen eens een midweek in een ander huis. Je kunt iets leuks boeken, vooral doordeweeks zijn er genoeg huisjes beschikbaar, maar je kunt ook wisselen met die vrienden of familie in het noorden of zuiden van het land. Het werk gaat gewoon door, maar dan wel in een andere omgeving. Joe, ik ben even zoeken naar een cabin in het bos. 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans