8x docenten die we allemaal kennen

In mijn nogal uiteenlopende carrière heb ik een jaar (een waar record, ja) als docent Nederlands voor de klas gestaan. Op de middelbare school.

 

 

Het voelde best vreemd om terug te keren als docent. Vanaf de eerste dag werd ik meteen met ‘mevrouw’ aangesproken door leerlingen die net zo oud als ikzelf leken. Erg onwennig allemaal. Opeens kreeg ik ook weer te maken met allerlei verschillende typen leerkrachten die ik nog wel herkende van vroeger.

 

Sommige leraren zijn fantastisch en kunnen jouw tijd op de middelbare school echt maken. Anderen blijven je bij omdat ze de hel op aarde waren. Sommigen waren hilarisch en anderen oersaai. Streng of juist allesbehalve. Eigenlijk weet ik niet helemaal welk type docent ik zelf was. Een mix tussen chaotisch en aardig misschien? Ik weet zeker dat jullie alle verschillende types docenten hieronder herkennen.

 

1. Het moeder/vaderfiguur

Streng maar rechtvaardig. We hadden allemaal wel een mama of papa als leraar. Of het nou vakinhoudelijk was of een levensles: in deze lessen kwam je vaak écht iets te weten. En zag je er moe of ziekjes uit? Deze leraar had het meteen in de smiezen. Vaak kreeg je nog een opmerking als ‘Doe je wel een beetje rustig aan?’ mee naar huis. Deze mensen missen we nog steeds en we zouden ze best weer in ons leven willen hebben.

 

2. De leerkracht die NOOIT controle had

Na mijn eerste lesdag had ik meteen spijt van gedrag mijn tegenover sommige leraren, tijdens mijn eigen middelbareschoolperiode. Deze categorie bestaat weer uit verschillende subcategorieën. Zo bestaat er bijvoorbeeld de piepjonge onzekere nieuweling die zelfs door een brugklas aan het huilen gemaakt kan worden. Maar mijn persoonlijke favoriet: de oudere leerkracht zonder ruggengraat, die je elke keer weer kon overhalen om een film te kijken tijdens de les. Een lesuur van de leerkracht zonder controle: bij uitstek het vermakelijkste lesuur van de dag.

 

3. De leraar bezeten over zijn/haar vak

Meestal kon deze docent zijn/haar enthousiasme overdragen op jou. Deze leraar leeft voor zijn/haar vak. Dit werkt vaak wel goed bij een vak als geschiedenis, waarbij er spannende en boeiende verhalen worden verteld. Bij een vak als Engels vond ik het dit dan altijd weer minder. Van die fanatieke leraren die alleen vragen in het Engels beantwoorden. Zodra je dan iets in het Nederlands vroeg, werd je gewoon genegeerd of kreeg je terug: ‘English, please!’

 

4. De vieze leraar

Er zaten altijd wel een aantal creapers tussen. Die leraren gingen vaak net over het randje qua opmerkingen. Zo lieten ze iets te vaak hun hand op je schouder liggen als ze langs liepen of keken je wel heel indringend aan. Zeer onprettig.

 

5. De zeer merkwaardige leraar

Dit kon van alles zijn. Van de wiskundeleraar met een veel te slechte koffieadem tot aan de leraar met sadistische humor. Deze docenten genoten overduidelijk van hun machtspositie. Vaak vroeg je jezelf af waarom hij/zij in godsnaam voor dit beroep had gekozen. Deze lessen waren de hel.

 

6. De leraar die graag cool wilde zijn

Zo’n leraar die dan ineens woorden als swag, dude, of yo ging gebruiken. Een tikkeltje ongemakkelijk en vaak net iets te jeugdig gekleed. Ze waren naar mijn idee vaak liever nog een leerling dan een leraar en daar probeerden ze alles voor te doen. Vaak kwamen ze dan ook op de proppen zetten met opmerkingen als: ‘Dit vond ik vroeger ook niet leuk, dus ik begrijp jullie.’ Dit werkt natuurlijk helemaal averechts. Leerlingen prikken hier namelijk zo doorheen en beschouwen dit type dus ook als wanhopig.

 

7. The hot teacher

Iedere school had wel een hot teacher. Tijdens deze lessen was iedereen opeens heel erg goed aan het opletten. Logisch ook: deze docent was zo knap dat je alleen maar wilde staren. Welk vak hij ook gaf, je deed gewoon je best.

 

8. De leraar die een hekel had aan JOU

Tot op de dag van vandaag weet je niet waarom. Deze leerkracht besloot gewoon om jou te haten. Iedereen mocht praten en gezellig doen, behalve jij. Jij werd altijd aangesproken of eruit gestuurd. Sommige leraren hadden gewoon de pik op je en dat was dan pech voor jou. Uiteraard werd deze haat wederzijds.

 

Bron: vroegert.nl

 

 

 

Door: Redactie Amayzine.com