Ik wil graag een gebaar met je delen

Een gebaar alleen voor vrouwen, dat levens kan veranderen en levens kan redden.

 

 

Een meisje wordt een auto ingesleurd en krijgt met het mes op de keel te horen dat ze er geweest is als ze ook maar één kick geeft. Verlamd door angst geeft ze inderdaad geen kick. Zo ongeveer verging het een tiener die, inmiddels door haar ouders als vermist opgegeven, dagen achtereen met haar ontvoerder door de staten North Carolina, Tennessee, Kentucky en Ohio is gereden. Het op een gillen zetten durfde ze niet, maar ze probeerde wel de hele tijd de aandacht te trekken van voorbijrijdende motorrijders. Op TikTok had het meisje namelijk het gebaar voorbij zien komen dat door vrouwen wereldwijd wordt gebruikt om zo onopvallend mogelijk aan te geven dat ze te maken hebben met seksueel geweld of mishandeling.

 

Vorige week donderdag had ze beet. Dat wil zeggen: oogcontact met een motorrijder. Ze maakte het gebaar – handpalm naar buiten gericht, vier vingers in de lucht met je duim weggevouwen naar binnen en daarna alle vier je vingers over je duim sluiten – dat direct door de motorrijder werd opgepikt. De 61-jarige man sloeg daarop alarm bij de politie en die slaagde erin om de ontvoerder bij de volgende afslag aan te houden en in te rekenen en het meisje weer terug te brengen naar haar ouders.

 

Kijk ernaar, sla het op en oefen het, het gebaar waarmee je alarm kunt slaan zonder een kick te geven. Het gebaar waardoor je noodsignalen kunt opvangen in de tram, op straat, in een drukke winkel, bij het benzinestation of in het verkeer. Het gebaar dat levens kan veranderen en redden. Het gebaar dat meisjes uit de klauwen van loverboys kan redden en vrouwen uit de greep van hun gewelddadige echtgenoot. Het gebaar dat heel stilletjes wordt uitgezonden zodra het een meisje of vrouw in nood lukt om oogcontact te maken. Het gebaar waarbij je eventjes de handpalm laat zien of krijgt te zien met de duim naar binnen gebogen, waarna alle vier de vingers als een vuist over de duim worden heen gevouwen. Heel simpel, heel onopvallend, heel duidelijk, heel snel en zonder kick.

 

 

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans