7 dingen die je moet weten als je naar Parijs gaat

 

Ze bekende het schoorvoetend. Per e-mail. Recht in ’t gezicht zou te veel zijn geweest. Mijn collega was nog nooit in Parijs geweest. ‘Maar echt nog nooit?’ pruttelde ik terug. ‘Ook niet tijdens een schoolreis in een ver verlee?’ Niks, nakkes, jamais. Nooit.

 

Kijk, ik kwam zelf ook pas op mijn 34ste voor het eerst in New York, maar Parijs! Dat is gewoon vijf uur rijden, drie uur treinen. Kom op zeg, hé. Voordat we haar officieel tot editor kroonden, moest ze ons diep in de ogen kijken en plechtig beloven als de wiedeweerga haar Parijsontgroening te doorstaan. Plichtsgetrouw als ze is, dook ze op het eerste het beste persreisje dat voorbij kwam en morgen gaat het dan allemaal gebeuren.

 

Maar het benne aparte types, die Parijzenaren, dus ik fluister haar (en jou) vast uitspraken in die je moet kennen, wil je ze een beetje begrijpen. Verzameld bij mijn vriendinnen van Frankrijk.nl.

 

1. C’est énorme

Daarmee bedoelen ze vooral als ze iets verschrikkelijk, ongelooflijk of weerzinwekkend vinden. Waar wij een OMG’tje tevoorschijn trekken, doen de Parijzenaren een c’est énorme.

 

“Parijzenaren zijn dól op afkortingen, waarvan wederom bewijs”

 

2. C’est l’hallu

Komt van ‘hallucineren’. Parijzenaren zijn dól op afkortingen, waarvan wederom bewijs.

 

3. Putain

Liefst in elke zin, maar nee, dat bedoelen ze verder niet zo kwaad.

 

4. C’est pas mal

Dat betekent dat ze iets ontzettend geweldig goed van je vinden. Vonden ze het totale quatsch, dan hadden ze ‘c’est pas trop’ gezegd. Fransen (of in ieder geval degenen die in Parijs wonen) houden niet van overstatements. Staat niet slim en niet chic en dat zijn zij alletwee natuurlijk ontzettend.

 

5. Le Luco

Jardin du Luxembourg voor habitué(e)s. Als je dat zo nonchalant tussen ‘nez et lèvres’ door laat vallen, laat je weten dat je er sowieso heel vaak komt en, nog beter, je er waarschijnlijk heel dichtbij woont. Dus rijk bent. En machtig. En waarschijnlijk bizar goed gekleed.

 

6. Paris intra-muros

Dat betekent de binnenring van Parijs, ook wel bekend als het enige deel van de wereld dat echt meetelt. Alles wat daarbuiten valt is volledig verwaarloosbaar en iedereen die daar woont is een verschoppeling en een meelijwekkende type. In New York noemen ze dit de B’s and T’s (Bridge and tunnel people, oftewel iedereen die de stad met een omweg moet bereiken dus net zo makkelijk sociaal uitgesloten kan worden). Afijn, je hoeft er verder niets mee te doen, maar weet het en doe er alles aan om in ieder geval intra muros te slapen. Het idee alleen.

 

 

“Zeg gewoon dat ‘ie hyper pointu was. Dat klinkt vaag en intelligent. Precies zoals de Parijzenaars het hebben willen”

 

7. C’est hyper pointu

Als iemand je iets vraagt (bijvoorbeeld wat je van een bepaalde film vindt) en je weet eigenlijk niet zo goed wat je ervan moet vinden of je hebt ‘m überhaupt niet gezien, dan zeg je dus gewoon dat ‘ie hyper pointu was. Dat klinkt vaag en intelligent. Precies zoals de Parijzenaars het hebben willen.

 

Oh, verder nog wat tips:

1. Schrik er niet van als een koffie vier euro kost.

2. Beledig de ober voordat hij jou beledigt.

3. Laat je te opzichtige kleding en tassen met logo’s thuis.

4. Meet niet iemands status af aan zijn auto (in Parijs heeft de rijkste zakenman een gedeukt klein autootje).

5. Parijzenaars geven twee kussen. Meer is voor mensen uit de provincie.

6. Wil je hip doen, bestel dan geen gin-tonic maar een Aperol Spritz.

7. Je mag roken. Dat is chic in Parijs.

8. Toetjes deel je. En pas op met de wijn. Ik heb nog nooit een Parisienne dronken gezien.

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach