Gelukkiger worden?

 

Adeline: Wat mij betreft het heugelijkste nieuws sinds tijden: een werkster maakt gelukkig. Dat blijkt uit serieus onderzoek, ik verzin het niet. Nu moet ik er alleen nog een zien te vinden…

 

 

Met mijn huishoudelijke skills is het niet zo best gesteld. Als ik begin met de vaat (mijn machientje bleef achter bij de verhuizing), dan bedenk ik me bij het tweede glas dat ik de was op moet hangen. Bij het openen van de wasmachine zie ik nog wat oud papier slingeren en aan het einde van mijn schoonmaakronde heb ik een bak met unfinished business. Mijn wederhelft snapt hier overigens niks nakkes nada van.

 

Door deze schoonmaakstoring in mijn bovenkamer probeer ik al enige tijd een schoonmaker te introduceren in ons dagelijkse leven. Zo iemand die stof laat verdwijnen met één wapper van de doek, streeploos de ramen zeemt en iets toevoegt aan de emmer waardoor je huis extra fris ruikt. Het lukt me nog niet, maar hij of zij ligt behoorlijk in de week (als ik het zo mag uitdrukken).

 

Maar nu is er heugelijk nieuws, want een werkster maakt gelukkig. Als in: gelukkiger dan shoppen. Nu moet je weten dat ik euforisch raak van winkelen. Online, in een bakstenen exemplaar, op een marktje: alles. Ik kan zelfs op een wolk de supermarkt verlaten als ik denk goede koopjes gescoord te hebben, ook al gaat het om een pakje boter of biologische granola.

 

Als je nu denkt dat dit een overzees onderzoek is; dat is het dus niet. De universiteit van Maastricht werkte mee en ook Nederlanders gingen onder de schoonmaakloep. De testpersonen kregen het eerste weekend een budget om iets leuks van te kopen. Het daaropvolgende weekend kregen ze hetzelfde budget, maar moesten ze dat uitgeven aan iets dat meer vrije tijd opleverde. Drie keer raden waar we een grotere glimlach van kregen? Juist: van het inhuren van een schoonmaker. Ons niveau van blijheid steeg door de vrijheid van 7,2 naar een 7,5. Het humeur werd een stuk aangenamer, óók voor de groep die minder te besteden had. Koop je iets, dan is je geluk kort (maar vast heel krachtig). Een wekelijkse poetsdoek door je huis door een derde hand zorgt dat het gevoel langer blijft.

 

Maar één op de vijf Nederlanders geeft geld uit aan tijdbesparing. En als we het doen, dan natuurlijk weer minder. De Amerikaan spendeert gemiddeld tweehonderd euro per maand aan huishoudelijke hulp, wij Hollando’s honderdvijftig. Hoe jammer is dat? Ik ga het anders doen. Dus ben of ken jij een schoonmaakorakel in de omgeving van Nederhorst den Berg, mail me op adeline@amayzine.com. Je bent ontzettend welkom.

 

Bron: RTL Z

 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans