5 x ongezond
genieten met
je spirelli

 

Het is al een tijdje een hot item: de spirelli. Maar wij doen het even anders.

 

 

Het is al een tijdje een hot item: de spirelli. Lekker gezond doen met courgetti in plaats van pasta. Fancy wortelreepjes in je salade en komkommerslierten als tussendoortje. Leuk voor alle fitgirls. Maar wat doe je als lekkerbek met zo’n apparaat?
 
Ligt in jouw keukenla een spirelli? En komt het apparaat er nooit uit? Omdat je voor alle gerechten die je met dit vernuftige stukje gereedschap kunt maken je neus ophaalt? Courgetteslierten zijn leuk, maar niet ten koste van je pasta. En je komkommer eet je wel in schijfjes in plaats van sliertjes.
 
Ongezonde sliertjes
Dan hierbij de reden om hem toch tevoorschijn te halen. Want gelukkig kun je met de spirelli ook lekker ongezond doen!
 
Spirelli-friet
Nigella Lawson heeft in haar nieuwste boek een recept voor friet, gemaakt met de spirelli. Draai fijne slieren van de aardappel en doe die vervolgens in de frituur.
 
Zoete-aardappelgratin
De zoete aardappel doet het ook goed in de spirelli. Nou is zoete aardappel niet ‘slank’ maar ook niet perse ongezond. Zet de zoete-aardappelreepjes in de oven, bestrooid met een dikke laag (blauwe) kaas. Heel erg lekker, maar niet meer zo gezond.

 

Spirelli-churros
Maak een zoet taartdeeg. Vorm daarvan een rol en plaats die kort in de diepvries zodat het deeg stevig wordt (het hoeft niet helemaal bevroren, dan breekt het straks in de spirelli weer).

 

 

De meeste spirelli’s kun je instellen op twee standen, fijn en grof. Kies voor grof en draai van het deeg slierten die je vervolgens even frituurt. Nog lekkerder wanneer je deze slanke variant van de Spaanse churroseven in de suiker, kaneel of chocolade dipt.
 
Gesuikerde appel
Zelfs als je de spirelli eigenlijk te veel werk vindt. Dit heb je in een handomdraai gemaakt: draai appelsliertjes van je roodglanzende appeltje en bestrooi ze met suiker. Lekker in de yoghurt of over je ijs.

 

Chips in sliertjes
Voor ’s avonds op de bank. Of een originele knabbel op je verjaardagsfeestje. Zelfgemaakte spirelli-chips. Maak de reepjes aardappel zo dun mogelijk, besprenkel ze met olijfolie en zout en zet ze in de oven. Nog beter met een dipsaus.

 

 

Door: Meagan Suares

Meagan woont in een studentenhuis in hartje Amsterdam met zes gillende huisgenoten. Studentenmaaltijden vindt ze maar niks, dus staat ze elke avond in de keuken voor iedereen te koken. Ze is dol op reizen, gezelligheid, lekker eten, drinken en ‘af en toe’ sporten.

Fotografie: Nikita Holst

Afbeelding van Meagan Suares