5 best wel gekke gebruiken rond de bevalling

 

Ja, dat lees je goed. Waarom wist ik dit niet? Natuurlijk wel lang geleden en in combinatie met melk en kruiden, maar toch.

 

Even voor alle zwangeren onder ons, of gewoon omdat het leuk is om te weten voor de niet zwangeren; de 5 best wel gekke bevallingsgebruiken over de hele wereld.

 

1. Bier en rode uien
Nippen wij aan een glas tonic en eten wij een ananas als we de weeën willen opwekken, in Guatamala schijnen ze (ik was er niet bij) rode uien te koken in bier en dat op te eten om de weeën op te wekken. Ik heb overigens ook gehoord dat een stevige sessie gelijk aan dat waar het allemaal negen maanden mee begon een goede manier is om tegen het kindeke teer te zeggen: “It’s time to leave the house.”

 

2. Vijf jaar geen seks
In Papoea-Nieuw-Guinea schijnen vrouwen pas weer seks te hebben als ze niet meer ‘lacterend’ zijn. En aangezien er vrouwen zijn die jaren borstvoeding geven, is er op seksueel vlak dan ook even een interbellum zal ik maar zeggen. Dat is nog eens iets anders dan die zes weken ‘vrijvrij’ die wij krijgen voorgeschreven.

 

3. Moederkoek begraven
Er wordt van alles gedaan met de placenta, oftewel de moederkoek. Sommige mensen voeren het aan de hond omdat hij zo het nieuwe kind beter zou accepteren, andere vrouwen laten de placenta indrogen en maken er supplementen van. In Hawaii wordt de placenta begraven met een mooi ritueel.

 

4. Bevallen in stilte
Wordt er in Nederland op de kraamafdeling nogal eens geschreeuwd en gekrijst, onder de Inuït is het grootste goed om te bevallen in stilte. Dat is de ultieme beheersing.

 

5. Strooien met taart
In Ierland zou het glazuur van de bruidstaart bewaard worden voor de doop van de kinderen. Die worden dan niet alleen met water besprenkeld, maar ook met glazuur.

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach