400 dagen zonder seks

kan dus ook hè

Caroline: Moeders, als het seksleven van onze kinderen er tegenwoordig zo uitziet, dan moet er dringend iets veranderen!

 

Omdat ik momenteel in-between-netflix-series ben, kijk ik deze dagen weer ‘gewoon’ televisie. En belandde in het EO-programma ‘40 dagen zonder seks’. Over jonge mensen die denken dat het goed voor ze is als ze het eens een tijdje niet doen. Acht jaar geleden was er al eens een serie met die, ondanks al zijn tatoeages, toch altijd dominee-achtige Arie Boomsma. Dit keer coacht de wat wulpse Fajah Lourens de deelnemers.

 

Schreef ik van de week nog over #MeToo, dit is wel even een andere invalshoek. Niet minder schokkend. Holadebola zeg! En dan val ik nog allesbehalve in de categorie preuts, ik heb geen enkel talent voor non. Als student, ruim dertig (au!) jaar geleden, scharrelde ik er, vrolijk een biertje drinkend, lustig op los. Aids deed zijn intrede, ook in mijn universiteitsstad, dus dat overschaduwde onze losbandigheid wel enigszins, maar verder waren we vrij en blij. Inmiddels weet ik trouwens dat ‘400 dagen zonder seks’ je ook ongemerkt kan overkomen…

 

 

Viola doet het nooit zonder drank, anders komt er gevoel bij en wordt het te kwetsbaar

 

Nee, dan de 23-jarige Viola uit Vroomshoop (Overijssel), om wie de eerste aflevering van ’40 dagen zonder seks’ draait. In één zin samengevat: ze zuipt zich steeds bijna in coma om vervolgens met maakt niet uit wie naar bed te gaan. Een tas vol seksspeeltjes in de kast. Als ik het goed begrijp, zo’n drie à vier keer in de week, soms hele nachten. Al zeker vijf jaar lang. Ieder weekend. Nooit zonder drank. Anders komt er, Viola’s eigen woorden, ‘gevoel bij en wordt het te kwetsbaar’… Terwijl ze juist zo verlangt naar een relatie met toekomst, maar ze heeft geen idee hoe. Met ’40 dagen zonder’ wil ze onder andere meer diepgang krijgen met haar scharrel.

 

Is dit zoals het tegenwoordig is? Zeg me alsjeblieft dat dat niet waar is. Mijn hart breekt voor dit prachtig mooie meisje dat vol bravoure meldt dat ‘zij niet afgewezen kan worden, omdat ze zelf altijd als eerste afwijst’. Dit is zo sneu. Waren wij daar nou ook zó mee bezig op die leeftijd? Zo extreem? Hoeveel twintigers hebben hun zelfbeeld in korte tijd zó naar de knoppen weten te helpen als Viola? Dit is ook seksueel geweld, maar dan van binnenuit, iets wat je jezelf ongewild aandoet. Wat verdrietig.

 

Voor mijn gevoel is dit een belangrijk programma. Over een nog véél belangrijker thema. Even, heel even maar hoor, twijfelde ik aan Fajah Lourens als coach, maar ze is lief, verstandig en ingetogen, precies wat zo’n meisje nodig heeft, een rolmodel. Wat zij zegt komt waarschijnlijk goed binnen. Ze confronteert Viola flink met zichzelf en probeert haar masker en muur een beetje weg te halen. Dat lukt een beetje. 35 dagen weet ze het vol te houden, na flink de kat op het spek gebonden te hebben, gaat ze de mist in. Met die scharrel. Met wie het toch niks wordt. Vanuit de oliebollenkraam waar ze werkt laat ze weten er toch heel veel van geleerd te hebben over zichzelf.

 

Moeders, laten we er alsjeblieft met z’n allen voor waken dat onze dochters zo’n armzalig zelfbeeld (en seksleven) krijgen!

 

 

 Journalist Caroline Griep doet steeds weer een poging tot opgeruimd leven. Daar schrijft ze over. En over wat ze iedere dag tegenkomt tijdens haar ochtendwandeling door de media.

Bron: RTL Nieuws/Dieetplaneet Fotografie portret: Dingena Mol, Haar & make-up: Astrid Timmer