Tingelingeling… vlinders of boeven?

Wieke: “Wij kunnen uit en thuis, overal ter wereld, onmiddellijk zien wie er in onze tuin rondloopt.”

 

Stik-jaloers was man op een vriend die ons in Zambia bezocht. Vriend is helemaal van de gadgets. Komt er iets nieuws op de markt, dan ligt hij in zijn slaapzak voor de winkel waar het wordt verkocht. Bij wijze van spreken. Hij is fotograaf, en als je hem ziet aankomen is het een soort Ninja. Behangen met minstens vier camera’s en lenzen, alles perfect om hem heen gedrapeerd en hij draagt een op maat gemaakt zwart hesje met veel zakken, waar handige dingetjes in kunnen.

 

Maar nu had hij iets, waar man doorlopend van zat te kwijlen. Op het beeldscherm van zijn telefoon kon vriend zien wie er bij hem voor de deur stond, 8000 kilometer verderop. Een tingeltje kondigde het bezoek aan. En dat tingeltje ging wel twintig keer per dag. Er kon geen vogel of vlinder neerstrijken, of vriend wist het. Zou het een onguur sujet zijn, dan hoeft hij alleen maar even iets in te toetsen, en mensen van de alarmcentrale komen kijken wat er loos is. Ik werd er trouwens wel een beetje impelstimpelstapelgek van. Bij elk tingeltje zaten man en vriend vol spanning gebogen over het scherm om te kijken wat er nu weer thuis aan de hand was. Terwijl we vanuit de safari-auto naar parende leeuwen aan het kijken waren. Zie je thuis toch nooit? Parende leeuwen? Gingen ze een beetje vlinders kijken op vriend z’n telefoon.

 

Een paar maanden geleden, terug in Nederland, werden wij wakker gebeld, terwijl we eerder die avond een bloedstollende aflevering van Spoorloos hadden gezien. Nóóit meer ’s avonds de deur opendoen, hadden we ons juist voorgenomen. Tien minuten later ging de bel wéér. Ik deed geen oog meer dicht. De dag erna belden we de politie, omdat ik zag dat er iemand door de planten weggerend moest zijn. ‘Ze kwamen kijken of u thuis was,’ constateerde de politie. We hebben een alarminstallatie, maar zijn we thuis, dan zetten we die nooit aan. Vanaf dat enge ogenblik dus altijd. Maarrrr… ik kon erop wachten: man heeft nu ook die fijne gadget op zijn telefoon. En ik ook. Met veel dank aan vriend. Wij kunnen uit en thuis, overal ter wereld, onmiddellijk zien wie er in onze tuin rondloopt en eventueel meteen actie ondernemen. 

 

 

Bijkomend voordeel: staat de grootste zeurkous van het dorp voor de deur, dan doen we óók niet open. Maar als er parende leeuwen voor de deur liggen? Dan natuurlijk wel.

 

Door: Wieke Biesheuvel

 

Wieke Biesheuvel werkte en woonde zes jaar in Zambia, is nu voorgoed terug en probeert het Nederlandse leven weer onder de knie te krijgen. Waarbij ze beurtelings verbaasd, boos, dolgelukkig, verward of blij is.