Oogschaduw voor beginners 

Anita: Oogschaduw is precies wat het woord zegt: schaduw aanbrengen op je ogen zodat je ogen meer stralen en groter lijken. Nu ik wat ouder ben en wat meer fijne lijntjes krijg, is dit nog best een precies werkje.

 

 

Oogschaduw maakt je ogen groter en laat ze meer stralen. Ik geef je vijf handige tips, zodat het opbrengen een makkie wordt, juist ook als je wat ouder bent.

 

1 Begin met een oogschaduw-primer

Lange tijd leek dit mij een onzinproduct, zo’n transparante basis op je ogen, maar juist als je wat meer lijntjes krijgt, is dit erg fijn. De oogschaduw kun je makkelijker aanbrengen, loopt niet in de lijntjes en blijft de hele dag zitten.  

 

2 Gebruik meerdere kleuren

Je kunt oogschaduw op diverse manieren aanbrengen. Begin altijd subtiel en met een natuurlijke kleur. Kies voor een lichte oogschaduw aan de binnenkant van je oog en een donkerder tint aan de buitenkant van je oog. Als je de arcadeboog donkerder maakt krijg je wat meer diepte. Door de donkere tint iets buiten de natuurlijke oogplooi te laten uitkomen lijken je ogen groter.

 

3 Kies de kleur die bij je past

In principe kun je natuurlijk elke kleur opbrengen die je maar wilt. Maar als je oogschaduw gebruikt om er mooier uit te zien, dan is het slim om te kijken wat het beste bij je past. Wat dat is, hangt af van je huidskleur en je oogkleur. 

 

Heb je blauwe ogen dan laten aardetinten en neutrale tinten je ogen mooi stralen. Pas op met roodtinten, dan lijkt het snel of je allergisch bent of gehuild hebt.

 

Bij bruine ogen past bijna elke kleur. Voor een ‘nude’ effect kies je bruintinten, wil je je ogen echt laten stralen, kies dan staalblauw of paars.

 

Voor grijze en groene ogen is het iets lastiger. Grijze ogen glinsteren meer bij donkere tinten, eventueel met een zilveren glans, groene ogen stralen bij bruin en aardetinten.

 

 

4 Vingers of kwast

Meestal gebruik ik mijn vingers want dat voelt lekker aan en gaat ook een stuk sneller. Voor een optimaal resultaat is echter toch een kwast aan te raden. De kwast is dunner dan je vinger zodat je preciezer kunt werken en je kunt de oogschaduw ook mooier mengen (blenden) zodat de lichte en donkerder tinten mooi in elkaar overlopen.

 

5 Oogschaduw als je wat ouder bent

Als je wat ouder wordt dan vragen je ogen om een andere make-up dan als je twintiger bent. Je krijgt kraaienpootjes en de ruimte tussen je oog en wenkbrauwen gaat meer hangen. Vergeet felle en glanzende kleuren als je 50+ bent, die benadrukken namelijk je rimpels. Kies liever voor neutrale tinten zoals aardetinten, grijstinten of tinten die tussen neutraal en een beetje kleur inzitten zoals taupe, blauwgrijs, grijspaars of bruingroen. Vermijd oogschaduw onder het oog, dit maakt flets.

De leukste oogschaduws van dit seizoen:

 

 

1 Voor een natuurlijk effect zijn deze huidtinten perfect. Geschikt om zowel nat als droog op te brengen Nars Duo eyeshaduw € 34

 

 

 

2 Twee kleuren die op elkaar zijn afgestemd Hema € 5

 

 

 

3 Combinatie van matte, metallic en parelmoeren kleuren die met elkaar combineren H&M € 14,99

 

 

 

4 Uitgesproken kleur die je kunt versterken of verzwakken met bijbehorende kleuren L’Oreal Paris Le petit palette € 15,99

 

 

5 Trio oogschaduw palet voor een mooi kleurverloop Bourjois Trio smokey eyes € 12,95

 

 

6 Zijdezachte textuur en vijf natuurlijke kleuren Chanel Les Beiges Palette Naturelle € 58

 

 

 

 

Door: Anita Willemars

 

Anita Willemars volgt al ruim 25 jaar alle trends op de voet. Voor Franska.nl vlogt ze o.a. wekelijks over nieuwe beautyproducten en laat ze zien wat wel en zeker ook wat niet werkt.