Wieke over de

zwarte-pieten discussie

 

Ik word chagrijnig van het gedoe rondom wel/niet Zwarte Piet. Ik had geen zin om er hier ook maar één letter aan te wijden, maar ik doe het toch, omdat de boel nu lijkt te ontploffen. Het gekrakeel duurt nu al een paar jaar en ik wil dat het ophoudt.  

 

Ik ga hier niet bespreken hoe schuldig de ene partij is en hoe onschuldig als lammetjes de andere. Het begon ooit met het protest vanuit de Surinaamse gemeenschap, als ik het me goed herinner, met Sylvana voorop. Ik weet nog hoe ik dacht: Joh! Syl! Hou es op! Het gaat hier om een kinderfeest.  Maar toen ik er langer over nadacht en de geluiden hoorde vanuit gezinnen die donkere kinderen op school hebben, vond (en vind) ik, dat je rekening moet houden met hoe akelig onze cultureel gegroeide gewoontes kunnen overkomen op kinderen met kroeshaar en een bruine huid.  Sommige teksten van sinterklaasliedjes, waarover ik als kind nooit nadacht, zijn wreed. Piet, die zo zwart is als roet…maar hij meent het toch goed! Alsof mensen met een donkere huid bij voorbaat al niet deugen. Vanuit die optiek heeft het anti-Piet front gewoon gelijk.

 

Nog steeds ziet het blanke ras zichzelf als superieur. Onlangs werd een donkerbruine collega van mijn man op Schiphol uit de rij gehaald door de marechaussee. Op zijn vraag wat de reden hiervan was, kwam dit antwoord: ‘Meneer, wat denkt u zelf?’

 

Het verbeten wantrouwen over en weer wordt steeds groter en al die hakken in het zand van beide groepen maakt mij bang. De ontevredenheid in Nederland over van alles en nog wat is groot. En wat doen ontevreden mensen? Die gaan kankeren.  Het geroep van ‘terug naar eigen land en kom niet aan onze cultuur’, is niet van de lucht. ‘Ze ‘zouden uit zijn op onze banen, huizen en uitkeringen. Het gaat allang niet meer over Zwarte Piet, maar over heel andere zaken. Nu het al zover is gekomen dat er een kort geding komt over de intocht van Sinterklaas, dat erover en weer bloedstollende dingen worden gezegd, dan zou ik, als ik het voor het zeggen had, een staakt-het-vuren eisen. Ga om de tafel zitten en stel je open voor een andere mening dan de jouwe. Denk eens een andere kant op? Waarom zijn wij op aarde? Volgens cabaretier Vincent Bijlo hierom: ‘om ervoor te zorgen dat anderen het ook naar hun zin hebben.’

 

Hoe nu verder mensen? Op naar een burgeroorlog? Waar het steeds meer op lijkt? Nee toch? Zullen we in plaats van Pieten gezellige clowns aanschaffen? Send in the clowns! Ik ben vóór. En jullie van het anti-Pietenfront? Als jullie nu eens NIET dit jaarlijkse kinderfeest verstoren met demonstraties, maar samen met jullie tegenstanders nadenken over hoe we het sinterklaasfeest voortaan vorm kunnen geven.  Hou het klein. Haal er niet van alles bij om je gelijk te halen. Niemand heeft hier gelijk. En wat te doen met die ingezamelde anderhalve ton? Ik zeg: cadeautjes kopen voor kinderen die ze dit jaar niet krijgen. 

 

Door: Wieke Biesheuvel

Wieke Biesheuvel werkte en woonde zes jaar in Zambia, is nu voorgoed terug en probeert het Nederlandse leven weer onder de knie te krijgen. Waarbij ze beurtelings verbaasd, boos, dolgelukkig, verward of blij is.

Afbeelding van Wieke Biesheuvel