Waarom we zo blij zijn met regen

In welke uithoek van de wereld je als Nederlander woont, zelfs daar snak je af en toe naar zo’n sappige regenbui. 

 

De Hollandse meesters zijn niet voor niks wereldberoemd om hun schilderijen met van die prachtige de-bui-gaat-bijna-vallen-wolken. En oh, wat kan je ervan opknappen als die eenmaal is gevallen. Dan spoelt je slechte humeur ook meteen weg. Mooi weer is natuurlijk heerlijk, maar het levert ook meer drukte op. Want je wilt buiten niks missen!

 

De zomer was dit jaar natuurlijk geweldig. Dagen achter elkaar kon je in je zomerjurk de deur uit en op die eindeloze warme avonden was er buiten zoveel vertier te vinden, dat je het er hartstikke druk mee kon hebben en niks wilde missen en er zelfs een zomerdepressie van kon krijgen.

 

Zeker één op de duizend mensen heeft hier ooit in zijn of haar leven mee te maken. Want juist doordat die zon steeds maar bleef schijnen, hadden we constant het gevoel dat we van alles moesten. Dat we naar buiten moesten en niet op de bank mochten blijven zitten. Want met 28 graden en zon, moesten we hop, het terras op. Dan moesten we naar de kust, in de tuin zitten, een tuinfeest organiseren… Alles. Want ja, wanneer konden we dat ánders doen?

 

Veel mensen ervaren daarom meer stress en druk in de zomermaanden dan in de herfst en winter. Ze hebben veel minder eigen rustmomenten als het mooi weer is, omdat ze actiever bezig zijn. Die activiteit heeft veel voordelen, natuurlijk, maar op den duur kan het lastig worden. Als het langere tijd lekker weer is gaat dat gevoel van ‘van alles moeten’ namelijk niet weg. We blijven het houden. Elke zonnige dag hadden we weer het idee dat binnen zitten en gewoon werken zonde was van de tijd. Het is ook onderzocht: we werkten gemiddeld een half uur korter toen het buiten lekker weer was. Dus ook je productiviteit lijdt eronder.

 

Maar er was meer. Mensen sliepen ook slechter met erg lekker weer. En een goede nachtrust, ja, we weten het allemaal, die is ontzettend belangrijk voor je mentale gezondheid. Vermoeidheid versterkt je sombere gevoel alleen maar meer. Kortom: als het na een paar dagen of weken mooi weer eindelijk weer grijs en grauw is en regent… Dat is niets om over te klagen. Sterker nog: we zijn er blij mee.

 

 

En nu de herfst eindelijk echt is begonnen kunnen we weer lekker stamppot eten in plaats van weer die bbq aan te moeten steken. En jippie! Die warme fleecepyjama mag nu echt uit de kast en op de bank. Ik hoef dit weekend dus niet meer halsoverkop in files naar het strand. Thuis is het heerlijk knus en lekker warm. Ha, lekker herfst. Ik heb er sin an, jij ook?

 

Door: Redactie Franska.nl