Waarom we zo blij zijn met regen

Mooi weer is natuurlijk heerlijk. De barbecue kan weer aan, de slippers mogen uit de kast en die stranddag kan eindelijk worden gepland.

 

Maar ja. Dat mooie weer heeft ook een keerzijde. Het is niet voor niets dat veel mensen lijden aan een zogeheten zomerdepressie. Zeker één op de duizend mensen heeft hier ooit in zijn of haar leven mee te maken. Want juist doordat die zon schijnt, hebben we constant het gevoel dat we van alles moeten. Dat we naar buiten moeten en niet op de bank mogen blijven zitten. Want met 28 graden en zon, dan moeten we hop, het terras op. Dan moeten we naar de kust, in de tuin zitten, een tuinfeest organiseren… Alles. Want ja, wanneer kunnen we dat ánders doen? 

 

Veel mensen ervaren daarom meer stress en druk in de zomermaanden dan in de winter. Ze hebben veel minder eigen rustmomenten als het mooi weer is, omdat ze actiever bezig zijn. Die activiteit heeft veel voordelen, natuurlijk, maar op den duur kan het lastig worden. Als het langere tijd lekker weer is gaat dat gevoel van ‘van alles moeten’ namelijk niet weg. We blijven het houden. Elke zonnige dag hebben we weer het idee dat binnen zitten en gewoon werken zonde is van de tijd. Het is ook onderzocht: we werken gemiddeld een half uur korter als het lekker weer is buiten. Dus ook je productiviteit lijdt eronder.

 

Maar er is meer. Mensen slapen ook slechter met erg lekker weer. En een goede nachtrust, ja, we weten het allemaal, die is ontzettend belangrijk voor je mentale gezondheid. Vermoeidheid versterkt je sombere gevoel alleen maar meer. Kortom: als het na een paar dagen of weken mooi weer eindelijk weer grijs en grauw is en regent… Dat is niets om over te klagen. Sterker nog: wees er maar blij mee. Eindelijk mogen we gewoon weer hamburgers bakken in de pan, die fijne lange broek weer aantrekken waarin we ons prettig voelen en nee, we hoeven ook niet halsoverkop in files naar het strand. Thuis is het heerlijk knus. En daar tellen we met z’n allen lekker af tot het herfst is. 

 

 

Door: Redactie Franska.nl