Wat nou alleen Bratwurst?

Er is in Duitsland echt veeeel meer te beleven op culinair gebied… Kijk maar.

 

Zo, daar ben ik weer met mijn liefde voor Duitsland. Nee, niet verrassend, omdat ik daar vijf jaar gewoond heb. En helemaal niet na mijn reis naar het zuidwesten van het land, Baden Württemberg. Heb je hier vast al wel gelezen. Dat dit het nieuwe Italië is, dat er zulke mooie meren zijn, gezellige boulevards met de leukste terrasjes, hoge bergen en zonsondergangen die de hemel roze kleuren. Oooh, als ik dit zo schrijf word ik steeds een tikkie gelukkiger. Maar ik ben dus nog niet uitgepraat. Duitsland heeft namelijk nog veel meer te bieden dan alleen die prachtige natuur. Vandaag wil ik het even met je hebben over het eten. Want een bratwurstje hier en een groot glas bier daar is écht niet het enige wat daar te smullen is.

 

 

Nee, in tegenstelling tot wat veel mensen denken is Duitsland een culinaire hemel. Baden Württemberg alleen heeft al ácht Michelinsterren. Had je niet verwacht hè? Dus toen ik er was moest ik die allemaal even proberen. Snap je wel. En dit heb ik op de leukst denkbare manier gedaan: met een culinaire fietstocht. Op een Duitse fiets (nee, geen Nederlandse omafiets, want bergen zonder versnellingen is geen goed idee). Berg op, berg af, op zoek naar verschillende restaurants die mij elk een ander gerecht zouden serveren. En laat ik zeggen dat ik op deze manier overtuigd ben.

 

 

Eenmaal bij het eerste restaurant aangekomen kreeg ik een mixed platter voorgeschoteld met alle lokale specialiteiten. Een uientaartje links, wat heerlijke romige Schwarzwälder Schinken rechts, kaasjes, zelfgemaakt brood, een heerlijk lokaal wijntje… De ster van dit gerecht was de Höri Bulle, de lokale rode ui waarmee het uientaartje gemaakt was. Hij was heerlijk zoet. Een beter begin kon niet. Toen door naar het volgende restaurant. Verse vis uit de Bodensee met een Fritattensüppe voor. En als toet een warme Apfelstrudel met vanillesaus en ijs. Heer-lijk! En het mooie was natuurlijk dat alle extra calorieën van deze culinaire tocht er weer afgefietst werden.

 

 

Niet alleen het eten is om van te gaan kwijlen, het drinken tik je ook vrij makkelijk weg. Een Spritz-, wijn- en schnapsproeverij later klink ik als een druipschuit, maar ben ik oprecht verrast. Want dat ze in Duitsland net zulke mooie wijngaarden en net zulke lekkere wijnen hebben als in Italië en Frankrijk, had ik niet verwacht. Wist jij ook niet van ons buurland, hè?

 

Dus, worstel jij nog steeds met de vraag waar je heen moet op vakantie? Doe eens gek en geef dat culinaire deel van Duitsland een kans. Ga je zeker geen spijt van krijgen, wedden?

 

 

Door: Danique van Leeuwenstijn

 

Danique is coördinerend redacteur bij Franska.nl. Haar vriend woont en werkt in het Londen. Zelf is ze gek op reizen, shoppen en wijn. Samen met haar broer woont ze in het hartje van Amsterdam