Deze vrouwen verdienen onze aandacht

Stel: je hebt én borstkanker en je bent ook nog eens afhankelijk van de voedelbank. Precies!

 

‘We kunnen geen dagen toevoegen aan het leven, maar wel proberen leven toe te voegen aan de dagen die er nog zijn.’

 

Bij Franska houden we van uitdelen. En dat doen we dan ook met de regelmaat van de klok. Maar soms, als we daar een heel goede reden voor denken te hebben, durven we ook wel te vragen. Zoals nu bijvoorbeeld. Voor de Stichting Samen Varen. Een prachtig initiatief! Lees maar.

 

Stel: je hebt borstkanker. Afschuwelijk! Stel: je hebt een kleine uitkering, zit in de bijstand, bent afhankelijk van de vrijgevigheid van vrienden of van de voedselbank. Vreselijk! Stel: je hebt én borstkanker en je financiële situatie is ook nog eens beneden nul. Precies! In dat geval kun je wel wat afleiding gebruiken. En dat is wat deze stichting biedt. Een gratis vaar-verwen-week voor vrouwen die niet alleen fysiek kwetsbaar zijn door borstkanker maar ook nog eens financieel aan de onderkant van de maatschappij leven.

 

Aan boord van zorgschip de Prins Willem Alexander is plaats voor bijna vijftig vrouwen uit heel Nederland waarbij leeftijd er niet toe doet. Het enige dat telt? Al deze vrouwen een week lang in de watten leggen zodat ze daarna weer energie genoeg hebben om verder te knokken. Voor zichzelf, voor hun gezinnen en tegen hun ziekte.

 

Aan boord staat een team van vrijwilligers in de startblokken. Twee schoonheidsspecialistes, een kapster, twee masseuses, een fysiotherapeute, een arts en verpleegkundigen en een heel keukenteam varen een week lang mee en nemen vakantiedagen op om dit te kunnen doen. Ook worden er workshops aangeboden – zang, dans en yoga bijvoorbeeld – en zijn er coaches beschikbaar.

 

Wat de impact is op al deze vrouwen laat zich raden.

 

‘Ik kan hier wel tien jaar op teren,’ aldus één van hen.

 

‘Ik zal deze week nooit meer vergeten in de tijd die mij nog rest,’ zegt een ander.

 

‘Ik heb mezelf weer gevonden.’

 

 

 

De Stichting Samen Varen is klein en afhankelijk van sponsors en donateurs. Het bedrijfsleven gaat vaak alleen maar voor de grote namen. Deze stichting heeft geen Johnny de Mol als boegbeeld dus. Reden te meer voor Franska.nl om er aandacht aan te besteden en bijdragen voor te vragen. Of, zoals het motto van de stichting luidt: ‘Aandacht maakt het verschil.’

 

Donaties zijn meer dan welkom op bankrekening NL90 INGB 0007 7160 11. Kijk hier voor meer informatie over de stichting.

Door: Brigitte Bormans

 

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.