(G)een oogje dichtknijpen

Het gebeurt je dus zomaar, dat je last krijgt van je ogen. En je hebt het vaak niet direct in de gaten.

 

 

Wat mijn vriendin laatst had: het gevoel dat ze net even wat minder zag. En gek genoeg leek het wel of haar linkeroog groter was dan het rechter. Een beetje alsof je met je linkeroog in de rechterbroekzak kijkt. Was natuurlijk niet zo, maar toch maar even naar de huisarts. Die bedacht dat ze het te druk had met kijken naar een schermpje en stuurde haar daarom maar naar yoga. Relaxen met haar gat op de yogamat. Lekker chill, dat wel, maar het oog werd er niet zen van. Ze kreeg ‘t niet meer dicht, had ze nóg meer gezeur.

 

Het gebeurt je dus zomaar, dat je last krijgt van je ogen. En je hebt het vaak niet direct in de gaten. Het sluipt je leven in en als je er niet op tijd bij bent, heb je zomaar een oogaandoening te pakken.

 

Nou, die huisarts nam haar klacht nu wel serieus en het lange wachten op een afspraak in het ziekenhuis begon. Zeven weken, zéven weken duurde het, en haar oog irriteerde steeds meer. Een tekort aan oogspecialisten en een overschot aan oogaandoeningen, dan krijg je dat. Zeven weken later liep ze bij de arts binnen en die zag het meteen: “Jouw oogproblemen worden veroorzaakt door een ontregelde schildklier.” Was ze nogal van haar à propos van. Dat werkt dus blijkbaar zo: de druk op het oog wordt groter, vandaar dat malle grote oog. 

 

 

Er was iets aan te doen en ze keek al snel weer normaal de wereld in, maar dat vreemde, uitpuilende oog had zomaar blijvende schade kunnen geven. Jakkes.

 

Maar wat ze me nu toch vertelde, ik wist niet wat ik hoorde! Ze liep bij Specsavers binnen voor een nieuwe bril, deed haar verhaal over het uitpuilende oog en toen bleek dat ze haar gewoon ter plekke op weg hadden kunnen helpen. De optometristen kunnen een heleboel afleiden uit het preventief ooggezondheidsonderzoek. Dat had een hoop gedoe gescheeld. Niks geen overbodige yogasessies. Bij Specsavers maak je een afspraak bij een winkel in de buurt voor maar negenentwintig euro.

 

Optometristen kunnen oogaandoeningen in een vroegtijdig stadium signaleren; zoals glaucoom, staar en maculadegeneratie. Aan het meeste is iets te doen, als je er maar snel bij bent. En is het serieus, dan sturen ze je door.

 

Het liep goed af hoor, m’n vriendin ging met een kek brilletje de deur uit. Zonder uitpuilend oog. Maar als je nu zelf eens wilt ervaren hoe het is om te leven met een oogaandoening, dan heb ik iets voor je. Een hele gezellige schaatsclinic op 1 december op de Thialf Schaatsbaan waar je onder begeleiding van Olympisch kampioene Yvonne van Gennip het ijs op gaat. Zien we je daar? Laat dan even een berichtje achter op Facebook en wie weet win je wel.

 

 

 

 

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit