Vet lekker

Je moet best lef hebben om in een tijd waarin alles mager en slank moet zijn (volgens de media) een kookboek te schrijven met de titel VET.

 

Nu ben ik niet bang voor een beetje vet en heb ik al eerder een pleidooi gehouden om er vooral niet te bang voor te zijn, maar er een boek mee vullen, dat vond ik zelfs gewaagd.

 

Vet is een smaakgeleider en maakt heel veel dingen lekker, want heb je wel eens bladerdeeg zonder boter gezien? Of tempura zonder olie? Nee toch? Toch is het ene vet het andere niet, niet qua smaak en toepassing, maar ook niet qua invloed op ons lijf. Daarbij komt dat zowel boter als olie kunnen veranderen van heel lekker in heel vies wanneer ze niet bij de juiste temperatuur worden bewaard of te lang aan lucht worden blootgesteld. Vet is dus een dame die met egards behandeld wil worden. Ook een dame die zich niet zomaar met alles en iedereen laat matchen. Want een uitgesproken olijfolie is heerlijk om brood in te dippen of in een dressing te gebruiken, maar daar ga je niet mee bakken. Andersom zal ik niet snel arachideolie in een salade gebruiken, maar vind ik deze wel lekker om tempura in te maken.

 

 

Dus ja, eigenlijk is het heel logisch om een boek over vet te maken. Je zou bijna denken: waarom ben ik er zelf niet op gekomen? Eerlijk gezegd ben ik gewoon heel blij dat Bas het geschreven heeft. Hij schreef eerder het prijswinnende boek ZUUR, dus Bas weet zijn onderwerpen goed te kiezen en bereidt zich goed voor. Je kunt in het boek lezen waarom vet wel gezond is en waarom niet, 

 

wat het verschil tussen verzadigd en onverzadigd vet is. Boter, olijfolie, plantaardige en dierlijke vetten, hij legt het allemaal uit. Maar waar ik het meest blij van word, zijn de recepten van Bas. Hier herken je een originele en ervaren auteur in. Bas ontwikkelt onder andere recepten voor de maaltijdbox Marley Spoon en weet originele en onverwachte combinaties te maken. Toch vergeet hij de basis niet. Met plezier las ik zijn beschrijvingen van het maken van gefermenteerde boter en ghee, gerookte boter, schmaltz en reuzel. In mijn keuken staat inmiddels een schaaltje opgeklopte boter met zeewier te wachten om geproefd te worden en ik ga straks ook de Taiwanese gefrituurde kip uitproberen. Met het mascarponesoftijs met granaatappelmelasse wacht ik maar tot er bezoek langskomt, anders ben ik bang dat die hele bak er aangaat.

 

Ik geef hier een klein voorproefje. Vindt Bas vast niet erg, het laat namelijk goed zien hoe simpel en eenvoudig lekker kan zijn. Vet lekker.

 

Limoenbladolie

Stop 8 kaffirblaadjes (djeroek poeroet of limoenblad) met 200 ml neutrale olie zoals arachideolie in een goed afsluitbare weckpot en zet deze ofwel goed afgesloten een rondje in je afwasmachine (die dan wel draait natuurlijk) of een uurtje in een oven van 60°C. Laat afkoelen en zet een nachtje weg. Heerlijk gedruppeld over labne (uitgelekte yoghurt) met enkele gekonfijte tomaten en granaatappelpitten.

VET Bas Robben Uitgeverij Good Cook €24,95

 

 

 

Door Janny

 

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van Heel Holland Bakt en presentatrice van Landinwaarts, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Dat doet ze elke zondag bij ons. Janny schreef verschillende kookboeken. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters.

beeld : Janny  van der Heijden