Niet welkom

 

 Er zijn dus mensen die niet willen dat hun ex naar hun uitvaart komt en daar vind ik nu dus écht iets van.

 

 

Toen mijn moeder bijna acht jaar geleden plots overleed hadden we een bijzonder mooie begrafenis. De kerk was zo vol dat er niet genoeg stoelen waren voor iedereen om op te zitten. Iedereen kreeg de mogelijkheid om wat te zeggen. Haar favoriete liedjes werden gezongen, er werd gehuild, maar ook gelachen. Herinneringen werden opgehaald en er was zelfs een ijscowagen aanwezig. Mijn moeder hield van ijsjes, dus die ijskar moest er zijn.

 

Wat ik het meest bijzonder vond aan de begrafenis was dat mijn familie er zo voor elkaar was. Geen drama maar gezamenlijk met al mijn ooms, tantes, oma’s, neefjes, nichtjes en vrienden hebben we elkaar gesteund. Het deed me goed om te zien hoeveel levens mijn moeder had geraakt. Om te zien hoeveel mensen van haar hielden.

 

Maar stel je nu toch eens voor dat je als kind op de begrafenis van een ouder bent die gescheiden is en je andere ouder niet aanwezig mag zijn. Helaas is dit de werkelijkheid voor té veel kinderen. Zo blijkt uit onderzoek van uitvaartondernemingen dat een derde van gescheiden ouders niet wil dat zijn of haar ex op de uitvaart aanwezig is.

 

Dit vind ik te belachelijk voor woorden. Als je een groot deel van je leven met iemand gedeeld hebt, dan heeft diegene naar mijn mening het recht om het verdriet van je gemis te delen. En wel helemaal als er kinderen in het spel zijn. Ouders moeten er kunnen zijn voor rouwende kinderen. Psycholoog Van der Maarel vindt zich daarin: ‘Kinderen hebben hun andere ouder op zo’n ingrijpend moment juist nodig voor steun en veiligheid. Ook als kinderen meerderjarig zijn. Als een ouder niet bij de uitvaart is, voelt het kind zich er alleen voor staan. Je ontneemt hen op die manier het recht op een waardig afscheid want je belast het met andere emoties, bovenop het verdriet dat er al is.’

 

 

Hier ben ik het helemaal mee eens. Ik kan mij niet voorstellen hoe ik mijn moeders begrafenis had overleefd zonder de steun van mijn vader. En ja, ik snap dat er wel honderd redenen kunnen zijn om je ex er niet te willen hebben, maar op zo’n verdrietig moment moet je al die negatieve emoties uit de weg halen om mooie herinneringen samen weer op te laten bloeien. Al is het maar voor een dag.

 

 

Door: Danique van Leeuwenstijn

Danique is coördinerend redacteur bij Franska.nl. Samen met haar Britse vriend woont ze in het hartje van Londen. Zelf is ze gek op reizen, gezelligheid, koken, goede wijn, en vintage treasures.

Afbeelding van Danique van Leeuwenstijn