Zwanger door IVF

Het is helaas niet iedere vrouw gegund om makkelijk zwanger te worden. Maar tegenwoordig zijn er steeds meer manieren om tóch die kinderwens in vervulling te kunnen laten gaan.

 

 

Het is helaas niet iedere vrouw gegund om makkelijk zwanger te worden. Maar tegenwoordig zijn er steeds meer manieren om tóch die kinderwens in vervulling te kunnen laten gaan. 

 

Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 1 op de 13 vrouwen op een niet-natuurlijke manier zwanger wordt. En dat aantal is nog nooit eerder zo hoog geweest. Ter vergelijking: ongeveer tien jaar geleden werd nog 1 op de 20 vrouwen op een niet-natuurlijke manier zwanger. Wat volgens gynaecologen vooral meespeelt is het feit dat vrouwen steeds later willen beginnen met kinderen. Ze willen allemaal eerst meer werken, carrière maken en geld verdienen. Ze willen hun ambities nog niet opzij zetten om voor hun kroost te zorgen. 

 

In 1987 kregen we nog gemiddeld op ons 25e een eerste kind. Nu worden vrouwen gemiddeld voor het eerst moeder als ze 29 jaar zijn. Ook het aantal 40-plussers is hoog en blijft stijgen: 2,9% van de vrouwen is tegenwoordig 40 jaar of ouder op het moment van de bevalling. Iets wat vroeger veel minder vaak gebeurde. En dat zorgt voor meer ivf-behandelingen, omdat de natuur nu eenmaal niet meegaat met de tijd. Al gauw heb je dan medische hulp nodig om alsnog een kindje te krijgen. Niet dat het iets negatiefs is, maar het is wel een duidelijk verschil met vroeger.

 

Toen we nog gewoon aan kinderen begonnen als we voelden dat we daar klaar voor waren. Want eerlijk: die carrière kan ook echt nog wel opgestart worden als je wel een kleintje hebt rondlopen. Zeker nu. Want we zijn zo modern, dan kan de man des huizes ook wel een dagje minder werken, toch? De trend van allebei vier dagen per week werken lijkt dan ook te zijn geboren. Snappen we best – wel zo eerlijk.

Door: Redactie Franska.nl

Afbeelding van Redactie Franska.nl