Nederlanders luisteren niet meer

En om eenzaamheid tegen te gaan moeten we daar heel snel verandering in brengen

 

Wanneer was de laatste keer dat jij een écht goed gesprek had met een dierbare? Waar je alles op tafel kon leggen en er niet over je geoordeeld werd? Ik hoop dat het recent was. Want uit onderzoek blijkt dat acht van de tien mensen in Nederland niet altijd goed luisteren tijdens een gesprek. Daarom moeten we onze mobieltjes, laptops, sociale media enzovoort even aan de kant leggen voor een spoedcursus luisteren.  

 

Deze oproep komt van de landelijke luisterlijn Sensoor. Elk jaar zien ze een toename in telefoontjes. Helaas hebben ze niet genoeg medewerkers om die allemaal te beantwoorden. Het is zó erg dat in 2017 slechts 276.000 van de 450.000 oproepen beantwoord werden. De toename in oproepen kan komen door oplopende wachttijden in de gezondheidszorg en door groeiende eenzaamheid door onder meer sociale media.

 

Waar ik nog het meest van schrok is dat de helft van de mensen aangeeft dat ze geen luisterend oor vinden bij hun partner, en dat slechts een derde kan bouwen op goede vrienden. Side-note: luistert je partner niet naar je? Dumpen die hap… Heb je toch niks aan.

 

Hoe dan ook, laten we allemaal maar even een kijkje nemen bij de spoedcursus luisteren van Sensoor. Deze vindt je op: www.nederlandgeefgehoor.nl  Door vaker goede gesprekken te hebben en goed te luisteren verzachten persoonlijke problemen en worden ze positief beïnvloed.

 

Een paar tips voor een goed gesprek:

  • Stel je open en nieuwsgierig op
  • Luister aandachtig
  • Blijf doorvragen
  • Kom niet meteen met oplossingen
    Geef geen oordeel
     

Succes!
 

 

Door: Danique van Leeuwenstijn

 

Danique is coördinerend redacteur bij Franska.nl. Haar vriend woont en werkt in het Londen. Zelf is ze gek op reizen, shoppen en wijn. Samen met haar broer woont ze in het hartje van Amsterdam