Goed mis

Negentig procent van de Nederlandse bevolking doet de was verkeerd. Dit kun je ertegen doen.

 

Bij veel huishoudelijke klusjes kan je niet veel fout doen. Zo is er écht maar één manier om te stofzuigen, of af te stoffen, de vloer te schrobben, de afwas te doen… Maar de was, die doen wij Nederlanders blijkbaar he-le-maal verkeerd. En niet zomaar een paar mensen, nee, negentig(!) procent van de Nederlandse bevolking heeft geen idee hoe ze de was überhaupt zouden moeten doen. Uhhhh… Hoe dan?

 

Als ik het zou moeten uitleggen: je sorteert je was in verschillende categorieën. Zo heb ik donkere en witte was, dan de was van mijn beddengoed en handdoeken. En dan nog andere kleurtjes apart. Dan neem je hup een stapeltje mee, gooit die in je wasmachine, doet er wat wasmiddel en -verzachter bij, drukt een paar knopjes in et voilà. Binnen een uur heb je schone was. Even in de droger of ophangen en klaar is kees. Kan niet veel mee fout gaan, toch?

 

Helemaal verkeerd dus. In Nederland blijken we bijna allemaal of te veel, of te weinig wasmiddel te gebruiken. En dit is niet alleen slecht voor je machine, maar ook hartstikke slecht voor het milieu. We wassen gemiddeld vier keer per week. En als we daar eenmaal mee bezig zijn houden we van het concept ‘free pouring’. Oftewel: wasmiddel direct uit de fles, hupsakee de wasmachine in gieten. Ben jij hier schuldig aan? Ik wel. Oeps.

 

Dit is een van de meest voorkomende manieren om heel veel wasmiddel te gebruiken terwijl dit helemaal niet nodig is. Het zorgt ervoor dat liters water verspild worden. Zo laten berekeningen zien dat als je de juiste dosering zou gebruiken, je zo ongeveer 7062 liter water bespaart. Pfff, daar ben ik wel van geschrokken.

 

Nu is er een start-up die hier wat op heeft bedacht. Less heet het bedrijf. En ze hebben een apparaat gemaakt dat de precieze hoeveelheid wasmiddel afmeet die je voor je was nodig hebt. Handig, en het ziet er ook nog eens hartstikke mooi uit. Ook heeft het apparaat de Europese Design Award voor productinnovatie en design gewonnen. En wat kost ‘t? Slechts €19,95. Lijkt alleen maar pluspunten te hebben. Ik ga er maar snel één aanschaffen en op die manier wat water en wasmiddel besparen. Lijkt me een goed idee voor iedereen die ook tot die 90% ‘foutwassers’ behoort.

 

Door: Danique van Leeuwenstijn

 

Danique is coördinerend redacteur bij Franska.nl. Haar vriend woont en werkt in het Londen. Zelf is ze gek op reizen, shoppen en wijn. Samen met haar broer woont ze in het hartje van Amsterdam

Bron: Start up Less