Buiten joggen een goed idee?

Alleen als je je ID-kaart niet vergeet.

 

 

Met het mooie weer willen we allemaal zo veel mogelijk zonnestralen en vitamine D binnenhalen. Dat houdt in dat we tijdens werk blokjes om lopen, eerder weggaan om toch nog even een terrasje mee te pikken, vaker de fiets pakken en natuurlijk buiten gaan sporten.

 

Maar als we eenmaal de sportschoenen hebben aangetrokken voor dat rondje om, vergeten we bijna altijd één heel belangrijk iets. De ID-kaart. Hoe vaak heb jij wel niet buiten gesport zonder die kaart mee te nemen? Als ik eerlijk ben, heb ik hem nog nooit meegenomen. Want als ik ga joggen, neem ik zo weinig mogelijk mee. M’n mobiel, een flesje water en sleutels. Maar ID-kaart? Nee.

 

Toch is het van groot belang dat je die meeneemt. Laat ik het zo zeggen: het is van levensbelang. Er zijn in amper een week tijd al twee joggers onwel geworden zonder hun ID-kaart op zak te hebben. En wat doe je als voorbijganger of politieagent als je iemand zo aantreft en je die persoon niet kunt identificeren?

 

Volgens een woordvoerder van de politie komt het regelmatig voor. ‘Vooral als het mooi weer is, krijgen we hier meldingen over. Veel mensen gaan dan buiten sporten en de meesten nemen geen ID-kaart mee.’

 

Er zijn gelukkig genoeg manieren om veilig te gaan sporten.

 

Hieronder een aantal goede tips:

  • Koop een SportID. Dat is een siliconen armband met al je persoonlijke gegevens erop die belangrijk zijn in het geval van nood.
  • Koop of maak een ketting met een naamplaatje. Met telefoonnummer, naam, leeftijd en noodnummer erop gegraveerd.
  • Check de SOS-functie op je mobiele telefoon. De meeste smartphones hebben deze functie. Wanneer er drie tot vijf keer op de aan- en uitknop wordt gedrukt, gaat die aan en wordt er aan een door jou uitgekozen persoon jouw precieze locatie doorgestuurd.

 

 

  • Sport met iemand samen. Je dochter, zoon, buurvrouw, tante, moeder of man. Op deze manier heb je altijd iemand bij je die je kan helpen.
  • En natuurlijk – gewoon je ID-kaart meenemen.

 

Door: Danique van Leeuwenstijn

 

Danique is coördinerend redacteur bij Franska.nl. Haar vriend woont en werkt in Londen. Zelf is ze gek op reizen, shoppen en wijn. Samen met haar broer woont ze in het hartje van Amsterdam.