Zwemmen voor 3,2 miljoen

Al zwemmend de Elfstedentocht afleggen: nogal een opgave. Dat is 200 kilometer zwemmen door Friesland, wat een stuk langzamer gaat dan schaatsen.

 

Maarten van der Weijden is een Nederlandse held met zijn poging. Nadat hij zelf ernstig ziek is geweest, wilde de olympische zwemmer geld inzamelen voor de KWF Kankerbestrijding. En hoe. De teller blijft maar lopen. Eerst werd al bekend dat hij 2,5 miljoen heeft opgehaald, maar dat bedrag is al flink opgelopen. Nu staat de teller op 3,5 miljoen euro en je kunt nog altijd doneren. 

 

Wat er gaat gebeuren met het geld? Het gaat via KWF naar 11 speciale projecten. Een prachtig doel met een geweldig resultaat. Ook al heeft Maarten de eindstreep in Leeuwarden niet gehaald, hij is en blijft een landelijke held. En dat hadden we misschien weer even nodig, zo’n rolmodel. Zo iemand waar je naar op kunt kijken. Van wie je denkt: wat ben jij sterk en moedig. 

 

Overigens blijft Maarten er best ontspannen onder. De dag nadat hij 163 kilometer had gezwommen en 55 uur in het water had gelegen, zei hij: “Ik voel me beter dan gisteren. Maar van mijn vrouw moest ik gelijk even douchen toen ik wakker werd. Ik stonk nogal, door dat water”. Ach, heerlijk. Man en vrouw – ondanks het immense succes en alle media-aandacht, gewone gesprekken thuis. 

 

Door redactie Franska.nl