Schouderklopje voor alle boekenwormen

Recent onderzoek laat zien hoe belangrijk lezen voor ons is.

 

Plof jij ‘s avonds liever op de bank met een grote kop thee en een goed boek, dan dat je meteen naar de afstandsbediening grijpt? Dan is de kans groot dat je empathisch en aardig bent.

 

Dat zijn de resultaten van een recent onderzoek van de Kingston Universiteit in Engeland. Er deden 123 deelnemers aan dit onderzoek mee. Aan hen werd gevraagd waar hun voorkeur naar uitgaat: boeken, toneelstukken of tv-shows. Daarna werden ze getest op interpersoonlijke vaardigheden. Wat blijkt? Mensen die lezen, zijn vriendelijker en televisiekijker minder empathisch.

 

Degenen die houden van fictieve boeken, tonen meer tekenen van positief sociaal gedrag, terwijl mensen die veel romantische boeken lezen empathischer zijn. Zij die veel experimentele boeken lezen, kunnen verschillende situaties en omstandigheden vanuit een ander perspectief zien. De groep die het liefst komedieboeken leest, is het best in het omgaan met andere mensen.

 

Dus, pak vanavond eens een goed boek. Eerdere onderzoeken hebben immers ook aangetoond dat lezen kan helpen om stress te verminderen en dat kinderen die opgroeien met boeken in huis, later meer geld verdienen.

 

 

Door: Danique van Leeuwenstijn

 

Danique is coördinerend redacteur bij Franska.nl. Haar vriend woont en werkt in het Londen. Zelf is ze gek op reizen, shoppen en wijn. Samen met haar broer woont ze in het hartje van Amsterdam