Kwispelende collega

Het hebben van een hond op kantoor is een nieuwe trend. En hopelijk eentje die blijft.

 

 

Sinds ik een aantal onderzoeken heb gelezen over hoe goed het wel niet is om een hond op de werkvloer te hebben, is het mijn doel om een redactiehond te nemen. Want het is zó leuk. Als May-Britt haar lieve Monti weer eens meeneemt, is iedereen op de redactie meteen in een goede bui. Hoe Monti heen en weer rent van persoon naar persoon om wat liefde te komen vragen. Hoe ze gaat liggen om even op haar buik gekriebeld te worden, of als ze gewoon even wil stoeien. Je kán niet anders dan daar blij van worden.

 

En laat ik daarom dit artikel gebruiken om Franska te vragen of we een redactiehondje mogen nemen. Hieronder som ik alle voordelen op. Hopelijk stemt ze er dan mee in.

 

1. Het is goed voor je gezondheid

Ook al klinkt het misschien een beetje vies, maar honden nemen bacteriën en schimmels met zich mee. Blootstelling hieraan versterkt je immuunsysteem. Daardoor is het personeel gezonder en heb je minder last van ziekteverzuim.

 

2. Goed voor lichaamsbeweging

Naast het feit dat een hond je immuunsysteem versterkt, is ‘ie ook goed voor je lichaamsbeweging. De hond moet namelijk uitgelaten worden – en laat het nou heel goed voor je zijn om een blokje om te gaan tijdens werktijd. Wat frisse lucht is bovendien hartstikke goed voor je creativiteit.

 

3. Minder stress

Contact met een hond zorgt ervoor dat de bloeddruk en het niveau van stresshormoon cortisol afneemt. Alleen als een hond al dichtbij je ligt, zorgt dit ervoor dat je minder stress hebt en dat is extra handig tijdens veeleisende taken.

 

 

4. Goed voor samenwerking

Wanneer hond en mens met elkaar in contact komen, stijgt bij beide het niveau van het hormoon oxytocine. Dit hormoon speelt een belangrijke rol in het verbinden van sociale contacten en gevoelens. Aangetoond is dat wanneer er een hond op de werkvloer aanwezig is, er binnen een team beter wordt samengewerkt, er meer vertrouwen in elkaar is en dat er bovenal beter gepresteerd wordt.

 

Door: Danique van Leeuwenstijn

 

Danique is coördinerend redacteur bij Franska.nl. Haar vriend woont en werkt in het Londen. Zelf is ze gek op reizen, shoppen en wijn. Samen met haar broer woont ze in het hartje van Amsterdam