Vakantiestress

Madeleen is er even helemaal van in de war en heeft er ook nog wikipedia en google bij nodig.

 

 

De logica van de Nederlandse vakantie-indeling ontgaat mij een beetje. Om te beginnen heb je in februari de voorjaarsvakantie, terwijl het dan nog helemaal geen voorjaar is. De paasvakantie is überhaupt geen vakantie meer, maar slechts één vrije dag. (Ja oké, een lang weekend, maar slechts één extra vrije dag, dus dat noem ik geen vakantie. In mijn herinnering hadden wij in mijn jeugd twee hele weken paasvakantie, maar misschien vergis ik me?). De meivakantie begint in april, dat is handig omdat dan Koninginned.. eh, oh nee, Koningsdag erin valt (op de 27e hè, niet de 30e, zijn jullie daar al aan gewend? Ik niet.). De meivakantie duurt één week, maar scholen kunnen er naar keus een extra week aanplakken, dus met een beetje pech heb je twee of meer kinderen op verschillende scholen met verschillende vrije weken.

 

En dan heb je allerlei al dan niet vrije dagen waarvan bijna niemand meer weet waar we ze aan te danken hebben, zoals vandaag dus Hemelvaartsdag. Ik weet er weinig van, maar wat ik wel weet is dat Hemelvaartsdag altijd op een donderdag is en daarmee de hele week in de war schopt. Voor mij als grotendeels thuiswerkende zzp’er is zo’n vrije dag een soort prettig relaxte werkinhaaldag, maar omdat veel scholen de hele week dicht zijn nemen veel mensen met ‘gewone’ banen op z’n minst de vrijdag erbij, of ze maken er een hele vrije Hemelvaartsweek van. Gevolg voor mensen zoals ik is dat je in de week ervoor alvast vooruit moet werken, dat je de hele werkweek waarin Hemelvaartsdag valt niemand te pakken krijgt en dat je mailbox zich vult met out of office replies. Onze bouwvakkers (ja, we zijn ook nog steeds aan het verbouwen…) zijn er de meeste dagen wel, maar de elektricien is onbereikbaar en bestelde goederen ‘schuiven een weekje op’…

 

Zo meteen is het Pinksteren (een extra vrije maandag, toch? Op tijd even inlezen.. en dan Ramadan en Suikerfeest (is dat wel of niet een officiële feestdag? Geen vrije dag, toch?) en dan is het alweer bijna zomer.

 

De zomervakantie is technisch gezien wel in de zomer, dus op zich klopt die naam, maar met het belabberde weer dat wij in Nederland in juli en augustus soms hebben, kun je die vrije weken wat mij betreft dan weer net zo goed herfstvakantie noemen.

 

Door Madeleen Driessen