De nieuwe lekkerbek

Met André van Duin, Marlijn Weerdenburg, een culinaire jury en mij.

 

 

Met als argument ‘iedereen is op vakantie’ en ‘er kijken veel minder mensen’ is de tv-zomer bijna standaard gevuld met herhalingen. Maar niet iedereen is op vakantie. Er zijn eerder hordes mensen die de buis juist mijden omdat er niks leuks te zien is. Bijzonder daarom dat omroep MAX een gloednieuw zomerprogramma uitzendt dat vanaf 1 augustus vijf weken lang iedere woensdag te zien is. De nieuwe lekkerbek met André van Duin, Marlijn Weerdenburg, een culinaire jury en mij. Wat dat programma inhoudt? Het is een zoektocht naar een nieuwe smaak of innovatief product. De naam is geïnspireerd op de snack lekkerbek die iemand ooit heeft uitgevonden. ‘Gewoon’ vis eten vinden sommigen maar matig, maar in een paneer-jasje uit de frituur vinden we diezelfde vis ineens onweerstaanbaar. Je moet dus vooral denken aan simpele, herkenbare uitvindingen zoals pindakaas, hagelslag, stroopwafel of rolmops.

Duizenden mensen zijn thuis aan het experimenteren met drankjes, sausjes, toetjes, snacks, lekkere gezonde of juist lekkere foute happen. Van sommige denk je: wat een briljant idee, dit moet iedereen proeven. En van andere: hou het vooral in familiekring.

Wij gaan op zoek naar dat ene idee waarvan we nooit geweten hebben dat we daar met zijn allen op zaten te wachten. En dat kan echt van alles zijn, van verantwoorde insectenburger tot een nieuwe Bossche Bol (die eigenlijk onverslaanbaar is) of een lekker nieuw drankje. We proeven wat af, André, Marlijn en ik. Om van de jury nog maar te zwijgen, want die proeven echt álles. En ja, er zitten grote verrassingen bij. Dingen waarvan je denkt ‘waarom heb ik dat niet bedacht?’ of ‘het klinkt misschien niet lekker maar is het wel’. En andersom: ‘het klinkt spannend maar of ik nog een tweede hap wil?’ We hebben enorm veel lol onderling. Met elkaar, maar ook met de kandidaten en de ploeg die het programma maakt. En gelukkig, smaken verschillen en wij drieën hoeven niet te beslissen. Daarom is de jury ook heel divers. Iedereen brengt zijn eigen expertise mee. Ellen Scholtens als ervaren culinair journaliste, Alain Caron en Robert Kranenborg als bewezen culinaire coryfeeën en Daan Faber vanuit zijn bekwaamheid in het lanceren van succesvolle producten met zijn bedrijf Mr. Kitchen. Een programma als dit kan zeker niet zonder geweldige regie, camera- en geluidsmannen, een redactie die alle research heeft gedaan, mensen van productie en visagie. Want eerlijk is eerlijk: wat zouden wij vrouwen zonder visagie moeten. Binnenkort laat ik zien wat daar allemaal bij komt kijken, want dat is niet een simpel één-kleurig oogschaduwdoosje en wat foundation en rouge, maar een hele batterij aan kleuren, kwastjes en crèmepjes.

Overigens, wat veel mensen zich niet realiseren is dat je voor één klein reportagefilmpje van een minuut ofzo (een instartje, zoals wij dat noemen) vaak net zo lang bezig bent als voor een reportage van een kwartier of een half uur. Ja, en daar proef ik samen mét de ploeg als we klaar zijn… Heerlijk vak heb ik.

 

Kijk vanavond mee bij NPO 1 om 20:35 uur. 

 

Door: Janny van der Heijden

 

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van Heel Holland Bakt en presentatrice van Landinwaarts, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Dat doet ze elke zondag bij ons. Janny schreef verschillende kookboeken. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters