Duitsland is het nieuwe Italië

Want in tegenstelling tot wat veel mensen denken is het daar prachtig.

 

Op mijn dertiende verhuisde ik met mijn familie naar Duitsland. Mijn vader had daar een baan aangeboden gekregen en dat betekende dat we ons vertrouwde huis moesten achterlaten voor een heel nieuwe buurt, school, vrienden… Nederlands inwisselen voor Engels en Duits. Frikadellen werden Bratwursten. En de jaarlijkse kermis in Zwolle werd vervangen door de kerstmarkten in Bonn. Verschrikkelijk vond ik het. Ik zou dit mijn ouders nooit vergeven.

 

Maar ja, door de jaren heen ben ik stiekem een beetje verliefd geworden op Duitsland. Niet tegen m’n ouders vertellen. Die mag ik het nog steeds niet vergeven ;-) Het was daarom ook geen verrassing dat, toen er een mailtje mijn mailbox binnen floepte met de vraag of ik mee wilde naar Baden Württemberg, ik met een sprongetje in de lucht ja zei. Dus ging ik. En ik ben nóg veel verliefder geworden.

 

 

Want, nooit, maar dan ook nooit heb ik het begrepen als mensen ‘Bah, Duitsland…’ zeiden. Waar komt dat vandaan? Is het te dichtbij? Vinden we het te normaal? Of denken we al meteen aan grote steden als München, Berlijn of Keulen? Trouwens, allemaal heel leuke steden hoor, daar niet van. Wat veel mensen niet lijken te begrijpen is dat Duitsland alles heeft wat je van een vakantiebestemming zou willen. De mooiste meren, natuur, bergen, wandelpaden, bootreisjes, het lekkerste eten, terrasjes, een taal die je kan begrijpen (probeer dat maar op Bali, lukt je niet), fietstochten, mooie campings, maar ook luxehotels, interessante geschiedenis… Wat wil je nog meer?

 

Laat ik Baden Württemberg even als voorbeeld nemen. Toen ik er was stond ik versteld: het leek wel of ik in Italië was. De Bodensee is prachtig. Met de leukste boulevard aan het water met terrasjes, ijssalons, vriendelijke en vrolijke mensen die je begroeten. De bergen die het meer omringen zijn hoog, en met sneeuw erop. De bootjes schommelen zachtjes heen en weer op het stille water. De zonsondergang is prachtig gekleurd en rustgevend. Ja, aan die omgeving is niet te toppen.

 

En dan even over het eten. Wie heeft er pasta of pizza nodig als je een grote cordon bleu, schnitzel, verse vis die net uit het meer geplukt is, of Fritattensuppe op je bord kan hebben… Oh, en niet te vergeten: Apfelstrudel met warme vanillesaus en ijs… Dát is pas smullen. Plus, die wijngaarden die je kent uit Italië en Frankrijk, die zijn nét zo mooi in Baden Württemberg. En maken net zulke lekkere, volle glazen. Daar weet ik na mijn reisje alles van…

 

Vier dagen was ik er, en in die tijd voelde ik me helemaal opgeladen en relaxed. Van bootreisjes over het meer tot minimaal een ijsje per dag. Een culinaire fietstocht, waarbij we elke twintig minuten bij een ander restaurant stopten om een ander gerecht te proberen. Heel veel wijn- en spiritsproeverijen, kastelen en kerkjes… Het is een aanrader.

 

 

Dus hé, doe eens gek. Ga eens naar het nieuwe Italië. Zeker dat je daar geen spijt van gaat krijgen. En als je nog tips nodig hebt, ik heb er jaren gewoond, dus ik ben de expert. Let me know!

 

p.s.: Je kan hier ook even kijken voor meer informatie over Baden Württemberg.

 

Door: Danique van Leeuwenstijn

 

Danique is coördinerend redacteur bij Franska.nl. Haar vriend woont en werkt in het Londen. Zelf is ze gek op reizen, shoppen en wijn. Samen met haar broer woont ze in het hartje van Amsterdam