En hoe doen we dat in Nederland? In ons land kan een kindje met onduidelijke geslachtskenmerken met een ‘X’ worden geregistreerd bij de geboorte. Het lastige is dat als je als kindje in eerste instantie als meisje of jongen wordt geregistreerd, je niet met terugwerkende kracht alsnog een ‘X’ kan worden genoemd. Dan staat dus vast dat je in ieder geval een geslacht hebt. Je mag dan wel nog wisselen van vrouwelijk naar mannelijk of andersom. Wel een mooie optie die ‘X’, toch? Dat het allemaal kan tegenwoordig geeft vast een hoop mensen de vrijheid hun eigen identiteit te bepalen. Helemaal van deze tijd.
Er bestaat binnenkort officieel een derde geslacht
In Duitsland kun je over niet al te lang geboren worden als ‘divers’.
Ofwel: je ouders geven je bij de burgerlijke stand niet aan als meisje of als jongen maar als iets ertussenin.
Na een wetswijziging is dit aangepast in de Duitse geboorteakte. Je mocht bij onze oosterburen al sinds 2013 het vakje van man/vrouw leeg laten, maar nu is er dus zelfs sprake van een derde optie. Een opmerkelijke verandering in de wet, ja. De derde optie is met name bedoeld voor baby’s die ambivalente geslachtskenmerken hebben – dus die niet echt een meisje noch een jongen genoemd kunnen worden. Volgens de Duitse wetgever wordt er zo niet langer gediscrimineerd.
Het is allemaal voortgekomen uit een test van een vrouw die na een chromosomenanalyse niet echt een vrouw bleek te zijn. Maar ze was ook geen man. Dat vonden rechters toch discriminerend, en daarom is de wet vorig jaar al aangepast. De definitieve wetswijziging zal hopelijk voor het einde van dit jaar doorgevoerd zijn. Hoe vaak zoiets voorkomt, een onbepaald geslacht, is niet precies bekend. Volgens recente cijfers heeft tussen de 0,05 en 1,7 procent van de wereldbevolking ermee te maken.
Door redactie Franska.nl