De week van Janny

Een goed kookboek kopen is best lastig, daarom een verslag van een paar Italiaanse boeken die onlangs verschenen zijn.

 

Oh, en een oude favoriet. Kortom genoeg lees- en kookinspiratie voor een heerlijk warme en zonnige Italiaanse zomer.

 

Antoinette Coops won onlangs de prijs voor beste Italiaanse kookboek op de Italië-fair in Kasteel de Haar. Zeventien jaar geleden emigreerde ze voor de liefde naar Italië en kreeg er een nieuwe liefde bij: koken. Haar dikke boek spat uit elkaar van liefde voor de traditionele Italiaanse eetcultuur en voor die van Veneto in het bijzonder. Het boek is niet alleen heerlijk om uit te koken maar net zo heerlijk om in te lezen. Jacht- en truffelhonden, bijzondere slagers, paddenstoelkenners, olijfpersers en risottomakers; je leert ze met de geheimen achter hun producten allemaal kennen. Een boek dat zeker niet op een achternamiddag is geschreven maar jarenlange ervaring verraadt. Geen wonder dat dit boek van ruim een kilo (ja het mag ietsje meer zijn) de prijs gewonnen heeft. Mangiamo uitgeverij Nieuw-Amsterdam 27,99 euro.

 

 

Toen ik de titel zag van dit boek was mijn eerste gedachte ‘Nou jaaaa, wat is dit nu weer…?’ maar eerlijk is eerlijk: Eten met Franciscus met als ondertitel Recepten van de Paus voor een goed leven is echt een boek met een visie en een missie. Het draagt de symbolische waarde van het samen eten uit, respect voor wat de aarde ons geeft en het belang van delen. Ik had me eerlijk gezegd nooit gerealiseerd dat de Paus alles weet van voedingsleer en voor zijn benoeming tot Paus, als Jorge Bergogli, een begenadigd levensmiddelentechnoloog was. De chemie van voedsel zette hij om in de chemie van leven. Het boek is meer dan de moeite van het lezen waard. De recepten zijn eerlijk, eenvoudig en smakelijk, en zijn visie is er een die niet ongehoord mag blijven. Een aanrader voor wie meer zoekt dan alleen een boek met recepten.

 

Uitgeverij Kok Kosmos 20 euro

 

 

Veel mensen noemen Toscane in één adem met Italië. Het is het landschap dat daar waarschijnlijk debet aan is want de keuken is weliswaar heerlijk maar niet direct de meest verfijnde van Italië. Het boek Toscane van Giancarlo en Katie Caldesi is misschien nog wel het best te beschrijven met een citaat van de beroemde tenor Andrea Bocelli: ‘Toscane is een regio (lees: boek) met een ziel; je moet het ontdekken, voelen en beleven en dan kun je niet anders dan ervan houden.’ Je moet geduld en tijd hebben. Geen snelle recepten, maar gerechten die zich in de loop der eeuwen bewezen hebben, de tand des tijds doorstaan hebben en stevig en voedzaam zijn.

 

Toscane Uitgeverij Good Cook 24,95

 

 

En een ‘gouwe ouwe’ uit mijn boekenkast die ik ooit kocht op de luchthaven van Milaan: Harry’s Bar. Een kookboek dat de naam draagt van dé plek waar de carpaccio in de jaren ‘50 voor het eerst werd geserveerd. Harry’s Bar is een Mekka voor vele beroemdheden. Geliefd en gehaat ook. Het restaurant ligt verscholen in de smalle steegjes aan de Rio Grande en het boek (uitgeverij Blake) is om naar op zoek te gaan omdat het iets meer dan gebruikelijk van het klassieke Venetië laat zien.  

 

 

Door: Janny van der Heijden

 

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van Heel Holland Bakt en presentatrice van Landinwaarts, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Dat doet ze elke zondag bij ons. Janny schreef verschillende kookboeken. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters.