Eetgestoord

10 kilo eraf of je jurk aan je kont aanpassen?

 

‘Behoefte aan een checklist voor je grote dag? Let vooral op punt 1!’, mailt een vriendin. Grapje omdat ik ga trouwen en er geen poeha van wil maken. Ik klik op de link.

 
‘Begin met 10 kilo af te vallen!’
 

Ik weet niet wat ik lees. Welke onverlaat heeft dit bedacht en met droge ogen op zitten tikken? Welke halvezool probeert mij wijs te maken dat de grote dag nog veel groter en mooier gaat worden met tien kilo eraf? Wat weet zij die dit geschreven heeft nu helemaal over hoe ik er nu uitzie? Wat ik weeg? Hoeveel meiden worden er nog aan de anorexia of boulimia geholpen? Of aan de orthorexia, de laatste stoornis op dit gebied: obsessief bezig zijn met gezond eten en sporten, wat in de praktijk, zo begreep ik uit een reportage over dit onderwerp, gewoon erg veel op anorexia lijkt.

 

Intussen kijk ik geregeld in de spiegel naar een lijf dat niet meer wil wat ik wil, maar gewoon zijn eigen gang gaat. Intussen kijk ik af en toe naar mijn dochter en kan ik me niet meer voorstellen dat ik ooit net zo zorgeloos strak was. Ik kijk nog eens in de spiegel en trek de huid van mijn buik strak naar achteren. Toch maar een paar kilo eraf?

 

Dan lees ik in mijn krant een interview met een columniste die een boek heeft geschreven over haar eigen huwelijk ‘op leeftijd’ – ze was 42 toen ze trouwde. In de eerste plaats raadt ze iedereen aan om pas op latere leeftijd te trouwen. Dan weet je namelijk veel beter waar je aan begint en zo is het maar net. Trouwboekje – Zo maak je van de mooiste dag van je leven de mooiste dag van je leven – opent echter met de nadelen voor bruidjes op leeftijd. ‘Je hebt bijvoorbeeld geen taille’, om maar meteen met deur in huis te vallen. Dus geen linten om je middel, nauwsluitende lijfjes en andere strakke-dak-modelletjes. Les één, zegt ze, is daarom: ‘Pas je jurk aan aan je kont in plaats van andersom’. Ziezo. Dat past me stukken beter dan ‘Begin met 10 kilo af te vallen!’.

 

Intussen kijk ik nog eens goed naar mijn spiegelbeeld.

 

‘Wat vind je,’ vraag ik mijn verloofde, ‘toch maar op dieet?’

 

‘Weet je wat het probleem van jullie vrouwen is? Jullie zijn een ster in het uitvergroten van imperfecties.’

 

Zullen wij vrouwen daar eens fijn samen een boom over opzetten?

 

 

Door: Brigitte Bormans

 

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.