Benvenuti a La Scarzuola

 

Adje: Toen ik jong was speelde ik verstoppertje in de tuinen van Paleis het Loo, tegenwoordig woon ik bij een magische plek die ontdekt werd door Franciscus van Assisi.

 

 

Op twee kilometer afstand van mijn huis, midden in het bos, ligt een van de wonderlijkste plaatsen van Umbrië, La Scarzuola. Een bizarre mystieke tuin die ontworpen is door de Italiaanse architect Tomasso Buzzi. In de wereld van La Scarzuola vind je tempels en theaters, doolhoven en piramides, vijvers en torentjes. Een tuin vol dromen, als je hier naar binnen gaat vergeet je de tijd en dat komt niet om dat de wijzers van de klok hier altijd zeven uur aanwijzen. In een wereld als deze bestaat er geen tijd, je kunt niet anders dan je onderdompelen in deze bizarre ervaring.

 

Wilde jongen

De plek werd in 1212 ondekt door Franciscus van Assisi. Franciscus was de zoon van Petrus van Bernardone, een welgestelde lakenkoopman uit Assisi. Wat maar heel weinig mensen weten is dat Franciscus in zijn jeugdjaren als een wildebras heeft leefde. Hij zwierf met zijn kameraden door de stad en gaf veel geld uit aan feestmalen en kleding. Hij bekeerde zich in 1205 en een paar jaar later begon hij aan een heel andere, sobere zwerftocht door Umbrië. Zo komt hij in 1212 bij Montegiove aan en ontdekt daar een heilige plek. Hij bouwt er een hut van scarza, een grassoort die er groeit, en La Scarzuola is een feit. In 1282 laat de Graaf van Montegiove, Nerio di Bulgaruccio, op de plek van de hut een kerk en een klooster bouwen. De Frati Minori (Minrebroeders) nemen hier hun intrek en wonen er tot het einde van de achttiende eeuw. Dan nemen de voorvaderen van mijn huidige buurman Markies Lorenzo Misciattelli Mocenigo Soranzo het over.

 

Fantasiewereld

In 1956 komt de architect Tomasso Buzzi een kopje thee drinken bij de opa van Lorenzo en vertelt dat hij zo’n bijzondere plek in Portugal heeft gevonden om daar naar eigen zeggen ‘Citta Buzziana’ te bouwen. De opa van Lorenzo schenkt hem nu eerst maar een glas wijn in en zegt dan: ‘Ik weet hier heel dichtbij ook een zeer bijzondere, heilige plek te vinden.’ Hij vertelt zijn vriend Buzzi over La Scarzuola. Buzzi is meteen heel enthousiast en koopt in hetzelfde jaar het klooster van Montegiove. De daarop volgende 25 jaar geeft hij vorm aan zijn fantasiewereld, aan ‘Citta Buzziana’. Hij bouwt en droomt vooral in stilte. La Scarzuola was alleen voor hem en voor een paar goede vrienden, onder wie Salvador Dalí. Na zijn dood in 1981 moest zijn project dan ook eigenlijk vernietigd worden, maar zijn neef, Marco Solari, besloot geen gehoor aan Buzzi’s wens te geven. Hij zette het werk van zijn oom voort, aan de hand van de schetsen en aantekeningen die hij in Buzzi’s erfenis vond.

 

Mystieke plek

Tegenwoordig komen er vanuit de hele wereld mensen om deze mystieke plek te bezoeken. Op het terrein van het voormalige klooster creëerde Buzzi in de jaren zestig en zeventig zijn idee van een ideale stad in neo-maniëristische stijl, waaronder zeven theaters, een doolhof naar voorbeeld van het labyrinth in de vloer van de kathedraal in Chartres. Een monster dat veel lijkt op het monster uit het Heilige Woud bij Bomarzo, een soort van Parthenon, Colosseum en Pantheon. Dit gecombineerd met elementen van symboliek, allegorieën, astronomie en magie. Het is een boeiende, fantastische en sprookjesachtige plek, die bijna surrealistisch aandoet. Dus ben je een keer in de buurt van Montegiove breng dan een bezoek aan deze mystieke tuin en kom daarna bij mij een glas wijn drinken!

 

 

Adje Middelbeek woont en werkt in Umbrië (Italië). Vanuit haar supergezellige B&B c.q. vakantiehuis Podere del Buongustaio organiseert ze de mooiste culi-reizen.

Beeld: Belladomani

witte-balk-met-bol-adje