De week van Janny

En wat zij meeneemt naar het strand…

 

De één houdt van zon, zee en strand en de ander niet echt. Was bruinbakken in de zon een jaar of tien geleden nog een must bij de eerste zonnestralen, die drang lijkt minder en minder te worden. Ik herinner me de grote files richting strand nog, met het hoogtepunt op zondag rond het middaguur. Muurvast stond dan alles en er waren zelfs momenten dat alle parkeerplekken in Zandvoort vol waren en dat je nog voor je bij het strand was alweer rechtsomkeer kon maken.

 

De stranden zijn dit fantastische voorjaar en deze warme zomer minder vol, maar grappig genoeg stroomt het tegen de avond wel eerder vol dan ooit, want eten aan zee in één van de strandtenten, dát wordt met het jaar populairder. Nu is de keuze ook ongelooflijk groot. Van hapjes tot bbq en van simpel rechttoe rechtaan tot chique. Alles kan en mag en smaakt net lekkerder met de zee in het vizier.

 

Maar stel dat je wel naar het strand gaat om te kleuren, of je gaat lekker fietsen of picknicken, wat neem je dan mee (behalve goede zonnebrandcrème en iets om je haar te beschermen als het al een kleurtje heeft)?

 

1.     Water
Of je het nu meeneemt of op het strand koopt: drink voldoende water. Koop geen water met smaakjes, ik zei het al eerder: onzin. Wil je een smaakje, voeg dan limoen of citroen toe, munt is lekker, komkommer ook en wil je een kleurrijk watertje met smaak, voeg dan gewoon wat besjes toe. Oh, en weet je wat ook leuk is? Gooi de avond van tevoren wat losse druiven of blauwe bessen in de diepvries. Die kun je dan als ijsklontjes aan je water toevoegen, heel handig. Net als de flesjes gewoon in de diepvries (half) aan laten vriezen.

 

2.     Groente of fruit met veel water
Komkommer is heerlijk en verfrissend, net als watermeloen. Laat de schil trouwens aan de meloen zodat je niet met zand aan je vingers stukjes in je mond moet stoppen. Gewoon vastpakken bij de schil en afhappen. Druiven zijn ook heerlijk in de zon. Wil je toch schoongemaakt en kleingesneden fruit, steek het dan op satéprikkers zodat je het makkelijk kunt eten.

 

3.     Wraps
Neem in plaats van brood of broodjes wraps mee. De vulling blijft er beter in, je kunt ze handig in een vetvrij papiertje rollen en met één hand eten. Het hoeven trouwen geen mais- of bloemwraps te zijn. Sla is ook heel lekker om dingen in te pakken.

 

4.     Salades

Wil je ook iets substantieels voor bijvoorbeeld de lunch meenemen, maak dan een pastasalade of bijvoorbeeld couscoussalade in eenpersoonsbakjes met een vorkje. Fijngehakte kruiden doen het goed in die salades. Grotere blaadjes worden snel slap.

 

5.     Spiesjes

Wil je iets van kip of vlees meenemen, zorg dan niet alleen dat het goed gaar is, maar kies ook iets dat niet makkelijk bederven kan. Dus geen ham ofzo maar bijvoorbeeld goed gaar gegrilde drumsticks of gehaktballetjes, al dan niet afgewisseld met groente op een spiesje. Groentespiesjes zijn extra lekker als de groente gegrild is, en ook een stevige omelet kan heel goed op een stokje.

 

Geen zin in gesleep en niet op het terras eten? Gelukkig is er altijd wel een haringkar in de buurt!

 

Door: Janny van der Heijden

 

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van Heel Holland Bakt en presentatrice van Landinwaarts, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Dat doet ze elke zondag bij ons. Janny schreef verschillende kookboeken. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters