De week van Janny

Het was een volle week tussen zoet en zout

 

Het was een volle, uitbundige week met een gala in Paleis Het Loo en twee primeurs die toevallig beide met eten te maken hadden. Het fund-raising gala was ten behoeve van het Fonds Slachtofferhulp waar Mr. Pieter van Vollenhove erevoorzitter van is. En de missie was geslaagd want er is die avond het recordbedrag van ruim een kwart miljoen euro bijeengebracht. Maar ik bezocht ook een fantastische tentoonstelling in Museum Voorlinden. Wie er nooit eerder geweest is, raad ik echt aan in de komende weken een bezoek te brengen aan dit museum. Nu zijn de tentoonstellingen daar altijd indrukwekkend, net als de overweldigend mooie omgeving, maar wie niet echt een ervaren tentoonstellings- of museumbezoeker is, zal zich hier blij verleid voelen door alle moois en lekkers.

 

Op dit moment is er een tentoonstelling van de 97-jarige schilder Wayne Thibaud. Thibaud die vooral beroemd is geworden om zijn talloze schilderijen van taartjes die hij al bijna 60 jaar maakt. Hij wordt wel eens vergeleken met zijn tijdsgenoot Andy Warhol, maar daar waar de kleuren van Warhol fel en de lijnen strak zijn, zijn die van Thibaud zacht, bijna pastelachtig, niet echt afgekaderd en hebben de ‘baksels’, vrijstaand of in vitrines, lange schaduwen. Bijzonder is ook dat het lijkt of de crème en het glazuur er echt op gestreken is. Taartjes, candy-apples, schoenen, mensen op het strand, je kunt niet anders dan vrolijk worden van zijn schilderijen. En wie trek heeft gekregen kan de taartjes ook in de museumtuin eten. In de pop-up-store van de Bakery Case zijn een groot aantal taarten en taartjes exact nagebakken en ik raad je aan ze echt te gaan proeven. Die met citroen zeker; misschien niet de mooiste qua uiterlijk wel heeeeeel erg lekker. En als je met meerdere mensen bent, bestel je ze gewoon allemaal, dan kun je van elkaar proeven. Het servies, de kleurige stoeltjes, de lampenslingers: alles is in stijl.

 

 

 

Het ging deze week van zoet naar zout. De Hollandse Nieuwe is er namelijk. En ik ben fan. Groot fan. De allereerste proefde ik op het leukste haringevent van het jaar, de Hilton haringparty. Een feest van zien en gezien worden, maar vooral van proeven en netwerken. De altijd charmante Roberto Payer, directeur van het Hilton én Waldorf Astoria was opnieuw de perfecte gastheer, bijgestaan door Marieke Klosters, aan wiens aandacht niemand ontsnapt. Achthonderd gasten waren er in de tuin aan het water en ik moet zeggen: de haringen waren méér dan lekker. Romig, maar niet te vet, licht zilt en ja, ik vind ze stiekem lekker met een klein beetje ui, hoewel de echte haringfanaat daarvan gruwt. Het schijnt trouwens dat haring een oubollig imago heeft, nou, geloof ik niks van. Ik zag meer dan genoeg jongeren lustig een harinkje weghappen. Oh en de eeuwig jonge Marijke Helwegen overigens ook. Zou die eeuwige jeugd en rimpelloze huid dan misschien van de haring komen?

 

Museum Voorlinden   Buurtweg 30     2244 AG Wassenaar dagelijks geopend van 11 tot 5.

 

 

Door: Janny van der Heijden

 

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van Heel Holland Bakt en presentatrice van Landinwaarts, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Dat doet ze elke zondag bij ons. Janny schreef verschillende kookboeken. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters.