Waarom linkse rakkers rechtse ballen worden

 

Ik vraag me van alles af over de politieke levensloop van de mens, maar ik heb een theorie. 

 
 
 

Als ongewassen student van net geen twintig lopen ze met spandoek door de stad of ketenen ze zichzelf vast aan een dikke, grote boom, bij wijze van dan. Maar hoe ouder ze worden hoe rechtser het uitpakt. Dat idee krijg ik altijd een beetje. 
 
Mijn boerenlogica heeft een verklaring. Ouder worden gaat vaak samen met loonsverhoging. Hoe hoger je inkomen, hoe minder belasting je wil betalen (ik in ieder geval soms wel) en dan schuif je toch wat op naar rechts. Toch? En dan word je dus op de uni verliefd op een verstrooide literaire jongen met grote, linkse idealen en dan eindig je met een rechtse rakker. Omdat ‘ie ging verdienen. Vraag je je toch af hoe dat nou weer heeft kunnen gebeuren, maar je zit er mooi wel mee. 

Ouder worden de stemmers trouwens wel. Meer dan de helft van de kiesgerechtigden zijn 50-plus, zegt het CBS. Kijk, kunnen we eindelijk gaan zien of het ook echt zo is. Dat die linkse rakkers ook echt rechtse ballen worden, want ik ben wel toe aan wat klinkend bewijs. En nu het gros van de jonkies wat langer (en gezelliger) thuis woont. Kan ik me zo voorstellen dat de politieke indoctrinatie smakelijk samen gaat met de jus en een aardappeltje. Iets met: stemmen wat de pot schaft. 
 
Misschien is het maar beter dat ik geen politieke peilingen doe of voorspellingen. Zit ik vast gigantisch naast. En, wat denk jij? 

 

 

Door: Adeline Mans

Chef redactie Amayzine