By the weetje

Ik  Bretagne. En Normandië ook trouwens. Want ik ben echt niet alleen van Italië. Laatst was ik er nog. Vandaar even wat leuke tips.

 

Even wat adressen in Normandië en Bretagne voor mensen zoals ik, die van meer dan alleen Italië houden. Of misschien helemaal niet van Italië zijn. Al kan ik me dat natuurlijk niet voorstellen. Stiekem was ik laatst ook al heel even in Bretagne. Via Normandië. Gewoon omdat ik daar al drie jaar niet geweest was. En het miste. En ook steeds mailtjes kreeg waar ik toch bleef. Serieus.

 

Normandië

Er is heel veel moois in Normandië, maar sinds ik Honfleur en omgeving heb ‘ontdekt’ blijf ik daar maar rondzwabberen. Bij voorkeur op de vismarkt in Trouville. Als ik toch mag kiezen. Die is in 2006 afgebrand en daarna weer helemaal in de oude staat opgebouwd. En als extra toegift zijn er nu ook bij alle visboeren terrasjes, waar je lekkere plateaus kunt bestellen, of kleine porties. Kreukels, garnalen, een krabbepoot – je maakt een keus uit alles wat je uitgestald ziet liggen. Gezellig en lekker. Er is één visboer die ook warme dingen maakt, in het midden. De andere kun je ook gerust proberen. Ik was de laatste paar keer bij Chez Alain. Proef vooral ook z’n mayonaise!

 

 

Verder is er in Trouville in de Rue des Bains sinds kort een winkeltje waar ze de Madeleines de Proust verkopen. En echt alleen maar dat. Absoluut de moeite waard om er eentje te proeven. Met vanille of met citroen, allebei even lekker. En een heel mooie verpakking. In dezelfde straat vind je La Belle-Iloise, waarvandaan ik altijd blikjes met rillette van makreel en tonijn meeneem voor thuis op een toastje. Mjam. En L’instant fromages, waar je de allerbeste AOP-kazen uit Normandië zo van het stuk koopt.

 

Al rondlopend vind je vanzelf nog veel meer leuks natuurlijk. Langs het strand bijvoorbeeld de tekeningen van Savignac. Zo leuk.

 

Bretagne

Kan ik eigenlijk een boek over vol schrijven, maar ik beperk me even tot het lijstje favorieten waar ik onlangs was.

 

  • De markt in Paimpol op zaterdag
  • In  Paimpol aan de haven stikt het van de terrasjes, maar uiteindelijk eet je (ook volgens de locals) het beste bij de Bistrot van Tonton Guy, Quai Morand 21
  • En vergeet niet een keer naar de oesterbar van de allerbeste oesterman van Paimpol te gaan: Monsieur Arin. Net nieuw en erg leuk (met mooi weer vooral). Moet je wel echt van oesters houden. 
  • En de markt in Binic op donderdag. Er staat in de straat achter de haven een vrouw met prachtige wilde boeketjes en er is trouwens ook een top-slager op die markt. Vlakbij de bloemen- en plantenvrouw.
  • La Cabane à Crabes in Binic, helemaal aan het einde van de straat die langs de haven loopt, vlakbij de toegang tot het strand. Zorg dat je op tijd bent ’s avonds, want het zit heel snel vol. Of reserveren natuurlijk.
  • Grain de Vanille in Cancale (en dan de grote vanille-macarons), Place de la Victoire 12. Je kunt er ook tea-en. En lekker de hele tijd die geur opsnuiven.
  • Epices Roellinger in Cancale (en ruik dan even aan de Curry Corsaire), Rue Duguesclin 1
  • De oestermarkt in Cancale helemaal aan het einde voorbij de vuurtoren links
  • Ik zei het al: ik kan een boek vol schrijven over Bretagne. Heb nu dus alleen even de plekken gedaan die ik laatst bezocht heb. Heb jij nog meer tips?

 

En oh ja

 

M’n vriendin Joelle daar in Bretagne (Plouha) is een B&B begonnen in een heel nieuw huis: Maison d’Hôtes TY JO. Ze kan erg lekker koken, wil eventueel ook ’s avonds eten voor je maken. En er is ook een kamer speciaal voor invaliden ingericht. Dat vind je niet zo snel in al die ouwe huisjes en hotelletjes daar. 

 

Bonnes Vacances!

 

Door Franska

 

Fotografie portret: Esmee Franken. Visagie: Linda van Ieperen. Haarstylist: Mandy Huijs.