Een jubileum vandaag

 

Voor mij. En dat op zondag. Mooi de tijd om herinneringen op te halen en er een borrel op te drinken.

 

 

Ik ben vandaag veertig jaar aan het werk. Was dat vroeger niet iets met een lintje? Of een gouden pen of horloge of zo? Ik heb nog niets gezien. Zal morgen wel komen ;-) Want het is natuurlijk zondag. Mooi de tijd vandaag om alles even snel de revue te laten passeren en er aan het einde van de dag een lekkere borrel op te nemen.

 

M’n ‘memoires’ in elf hoofdlijnen

 

Het begon bij Ariadne, nu bekend als Ariadne at Home

1. M’n eerste opdracht. Bij het handwerkblad Ariadne dus. Ik moest een tas van leer maken met een paar honderd nestels erin. Dat was dus de hele dag timmeren. ’s Avonds thuis nog drie uur gewerkt om hem af te krijgen. Had gewoon geen zin om de volgende dag nog met hetzelfde bezig te moeten zijn.

 

2. Naar de shows in Parijs. Zo spannend. Heel veel shows binnenglippen zonder uitnodiging was onze grootste sport. Ik tekende alles wat op de catwalk voorbij kwam. Vervolgens ben ik de tweede dag flauwgevallen in Parijs in de rij bij de show van Anne-Marie Beretta (wie kent haar nog?). Iemand riep: ‘Pak haar kaart!’ Vriend Hugo gaf onze kaarten aan iemand die hij aardig vond, sleurde me mee naar het hotel en ik moest plat liggen van hem. ’s Avonds mocht ik er pas weer uit. Bij Café de Flore hoorde ik de beroemde stylist van Frans Ankoné (toen bekend van Mac & Maggie en Avenue) naast me vertellen over dat meisje dat flauw was gevallen. Natuurlijk heb ik meteen even gemeld dat ik dat was. Ik was talk of the town!

 

3. M’n eerste stylingreis. Zo spannend en heftig ook, zoveel verantwoordelijkheid. Ik sliep met de tas met geld onder de dekens, hengsel twee keer om m’n been geslagen. Helemaal in m’n uppie met modellen en fotograaf naar Gran Canaria. Er zouden nog veel van dit soort reizen volgen. Sjouwen, vroeg op om te strijken. De plank stond naast m’n bed in de hotelkamer. En daarna de hele dag regelen, rennen en goed opletten dat alles perfect op de foto kwam en dat ze ook nog eens allemaal te eten kregen. En dan ook nog zorgen dat de modellen elke soort tampon kregen die ze maar ineens nodig bleken te hebben. Ik was op die reizen dus ook een soort moeder. Vrienden en familie wensten me altijd een fijne vakantie. Haha, vakantie…

 

4. Van redacteur/ontwerpster/styliste naar chef redactie en vervolgens hoofdredactie. En dat binnen negen maanden. Dat was zomaar ineens heel andere koek. Budgetten beheren, leiding geven, plannen presenteren, presentaties geven aan adverteerders en de mensen die de bladen verkochten, plannen schrijven, directies overtuigen van dingen die ik nodig vond en meer van die management-dingen. Ik ging van de schrik ineens in keurige mantelpakjes met een koffertje lopen. Dat is gelukkig overgegaan. Vooral dat koffertje. Hoe kwam ik op het idee?

 

5. Van handwerkblad naar home-decorating-tijdschrift, want de hele handwerkbranche ging ineens kopje onder. Bijna alle wol werd naar Oost-Europa geëxporteerd. En heel Nederland ging platte houten ganzen voor de ramen zetten. En grandfoulards over de bank hangen. Weet je nog? En er kwamen kransen in huis en patchworkdekens en bergen kussentjes, potpourri en lijstjes. We waren ook de eerste met een zakje fruitthee (smaak perzik van D E) bij het blad. Cadeautje erbij. Leek me gezellig. Werd ik nog om uitgelachen toen ik dat opperde.

 

En toen naar Tip

 

6. Dat ik meteen veranderde in TIP Culinair. Intussen heet het Delicious. De redactie was heel erg verbaasd dat een mevrouw van een handwerkblad zoveel van koken wist. Die zagen ze niet aankomen. Ook niet dat ik alle Italiaanse kook-termen kende. Ik heb nogal wat weddenschappen gewonnen in die tijd. Ze stonken er steeds weer in.

 

7. TIP Culinair TV kwam erbij. Zodat ik me maar niet verveelde. Eerst met de familie Fagel en Mireille Bekooij, later met Cas Spijkers. Superleuk. Ik had ineens een redactie in Haarlem en eentje in Hilversum. Lekker druk dus ook. Hoefde me geen moment meer te vervelen. En natuurlijk gingen we ook steeds meer specials maken en leuke feesten en etentjes organiseren. Heerlijk. Ook bij ons op de redactie. We hadden niet voor niets die keuken op de redactie tenslotte. Van een Belgisch mossel- en frietfeest tot een tapasparty, een Tempo Doeloe-diner en nog veel meer leuks. Er was altijd wel iets leuks te doen.

 

8. Internet kwam. Ik was meteen verslaafd. Dus begonnen we TIPCulinair.nl. Binnen de kortste keren overtroefden we de tot dan toe grootste van het land, Playboy. Met ook nog een blog van Kirsten Jassies en dat terwijl het blog officieel nog niet eens bestond. Het woord zelf moest nog uitgevonden worden.

 

De rest weet je misschien wel

 

9. Na TIP volgde Libelle en daar wist ik bijna van geen ophouden, zoveel leuke dingen kon je daar doen. Van extra dikke nummers en specials tot nieuwscafés met alle lijsttrekkers, van steeds een leukere Libelle Zomerweek tot een eigen kledinglijn of zelfs complete bedden, stoelen en bankstellen, van jubileumboeken en een tentoonstelling in de kunsthal in Rotterdam tot LibelleTV en LibelleDaily, van Marjolein Bastin-agenda’s en Jan Jans en de Kinderen-boeken tot…. ach… ik kan hier de rest van de zondag mee vullen. Gaan we even niet doen.

 

10. Oh ja. Niet vergeten dat ik tussen de bedrijven door ook nog een zwikkie mensen heb opgeleid die intussen hoofdredacteur, art director of adjunct-hoofdredacteur zijn. Ik heb ze nog nooit nageteld, maar het zijn er sowieso meer dan tien. Zou het trouwens best leuk vinden om ze een keer allemaal bij elkaar te zien. Kon zomaar eens een heel leuk feestje worden. Lekker veel lachen over vroeger.

 

11. En dan nu dus al bijna twee jaar m’n eigen online magazine. Elke dag een feestje. Zo fijn met al die reacties meteen en dat directe contact met lezeressen. Dank, dank, dank daarvoor. Ik vind het top dat je meedoet, leest, geniet, af en toe commentaar levert, me inspireert en vooral elke dag weer hier bent. Leuk!!! Ik geniet ervan.

 

Ik wens je een heel fijne zondag

 

PS. Dat niet alleen eten, koken en Italië m’n hobby’s zijn, ontdekten ze trouwens bij Libelle al snel. En hier ook weer. Ik heb namelijk ook nog eens heel veel met bijvoorbeeld tuinieren. Vandaar dat vandaag op Franska.nl onze ‘Tuinweek’ van start gaat. Extra veel tuin-verhalen dus deze week. Als je nog tips hebt, ik houd me van harte aanbevolen. 

 

 

 Door Franska

Fotografie portret: Esmee Franken. Visagie: Linda van Ieperen. Haarstylist: Mandy Huijs.

witte-balk-met-bol-franska