By the weetje

Ik ga zo boodschappen doen. Jij ook? Eerst even dit lezen. Misschien weet je dan meteen wat het gaat worden vandaag.

 

Zaterdag Frietdag. Zo ben ik opgevoed en dat blijft erin zitten. Niet dat ik er elke zaterdag aan toegeef, maar ik zou het echt geen straf vinden. Daarbij kan ik wel tig varianten bedenken met friet, waardoor er toch steeds iets unieks op tafel zou komen. En omdat ik in de Italiaanse sfeer zit door m’n Italiaanse maand op Franska.nl, heb ik de hele tijd de smaak al in m’n hoofd van die heerlijke friet die ze bij Villa Augustus in Dordrecht maken.

 

Wat ik daar ook bestel, er moet in elk geval altijd een bordje van die friet op tafel. Ik zou hem natuurlijk ook gewoon zelf kunnen maken. Hierbij even het recept, kun je meegenieten.

 

Je hebt sowieso versgebakken friet nodig natuurlijk. Liefst zelfgemaakt, maar in geval van nood kan het ook met K&K friet (kant&klaar dus). Voordat je de friet bakt, hak je verse rozemarijn-naaldjes heel fijn. Je hakt knoflook heel, heel erg fijn. En je zorgt dat er grof zeezout klaarstaat. Nou had ik altijd de gewoonte om die drie dingen alvast vooraf te mengen, maar dan gaat het een beetje aan elkaar plakken. Het blijft droger en strooibaarder als je dat pas op het allerlaatst doet. Of gewoon los van elkaar eroverheen strooit. Eigenlijk dus pas als de friet al op je bord ligt.

 

En dan hadden ze daar in Dordrecht vroeger een veel lekkerder mayonaise bij dan nu, dus die bedenk ik dan maar even zelf. Hum, mayonaise maken? Zou heel lekker zijn, maar daar ben ik niet zo goed in, dus: men neme een fikse schep uit een pot goeie mayo en menge daar citroenschil-rasp en een pietsje citroensap door.

 

 

Zo. De zaterdag kan beginnen. Nu nog even boodschappen doen. Ciao!

 

Fijn  weekend 

met  deze  friet  ‘Stile Italiano’

Door Franska

 

 Fotografie portret: Esmee Franken. Visagie: Linda van Ieperen. Haarstylist: Mandy Huijs.