Blote borsten

 

En? Zon jij topless?

 

 

Ik heb het er nog even op ‘nagegoogeld’, maar echt, Eva staat op middeleeuwse schilderijen óf fully naked, of in elk geval met blote boobies (Adam ook, trouwens, maar dat is geen issue, dus ik beperk me even tot de eerste vrouw op aard’).

 

Eva was dus niet preuts. Laat dat een voorzichtige conclusie zijn. Een andere conclusie kan zijn dat Adam (!) nog geen badpak, tankini of bikinitopje had uitgevonden. Maar de volgende serieuze conclusie is eigenlijk belangrijker: het was volgens de (christelijke) norm prima om nakend in het paradijs rond te dartelen. Er hing hooguit een volle streng haar voor Eva’s borsten.

 

Toen kon het dus. En nu? Nou, de jaren zestig en zeventig, je weet wel, was een vrije periode. Je pronte borstjes mochten toen wapperen in de wind. Had helemaal niemand problemen mee. Ik herinner me nog topless beachballende vrouwen op een meter afstand van mijn handdoekje op het strand. En hoewel ik dat dan weer licht gênant vond (waarom eigenlijk?!), is het tij momenteel helemaal gekeerd. Je moet goed je best doen om ergens in het openbaar nog een vrije vrouw in haar boobies te spotten. En eigenlijk, ik moet er zelf dus ook niet aan denken. In mijn eigen tuin al niet, maar helemaal niet in het openbaar. Want zoals het nu met spotten gaat: je wordt al snel  gefotografeerd en op What’sapp of Twitter gezet. (Niet op Facebook, nee, dat weert al een broodje bapao met een krentje erop.) Like and share, dus. Ik snap die voorzichtigheid van jonge meiden en ons wel.

 

Maar dat je op bij een recreatieplas in Rhenen, want zo kwam ik erop, een boete krijgt als je topless wilt zonnen (OMDAT ER KLACHTEN WAREN GEKOMEN), vind ik wel wat. En eigenlijk, hoezo mogen mannen dit wel en vrouwen dit niet? Omdat ooit iemand bedacht heeft borsten te seksualiseren? Niet óns probleem, lijkt mij, als iemand erop wil reageren met een klacht, een foto, boete of sterke mening. Maar helaas is het wel ons probleem. Want gefotografeerd worden, een boete krijgen of beschimpt worden, ís ons probleem. En dat strookt met die vrije wil om je borsten te dragen zoals Eva dat ook deed. (En voor alle duidelijkheid: ik heb het hier niet over naaktlopen in hartje Purmerend, hè, ik heb het over recreëren aan een plas.)

 

Linda Meiden gaf afgelopen zomer een mooie voorzet. Twee covers had die redactie gemaakt; eentje van een vrouw met top, en eentje zonder. Mocht je lekker zelf weten welke je wilde kopen. Precies dat. Laat iedereen het lekker zelluf weten. En blijf van onze borst. Met je camera, je boete en je mening.

 

PS. Even een kleine test. Ik zoek zelf nooit het beeld uit bij deze tekst, dus ik ben nu heeeeel benieuwd wat voor foto de beeldredactie erbij gaat zoeken. 

Door: Beatrijs Bonarius

Beatrijs Bonarius is tekstschrijver & eindredacteur. Een mediavreter, zoals ze zelf zegt. Met een vrolijke, scherpe blik – en dito toetsenbord – kijkt ze voor Franska naar de actualiteit.

Afbeelding van Beatrijs Bonarius